torsdag, augusti 21, 2008

Två nya medaljer och en vetaran som aldrig ger sig

I dagens OS kan man konstatera att Sverige fick två nya härliga medaljer. De kom i sporter som jag inte har ett dugg koll på nämligen ridsport och segling. Rolf-Göran Bengtsson och hästen Ninja la Silla rev sista hindret i omhoppningen om guldet och det innebar att Bengtsson och Ninja la Silla fick en bronspeng och det var enligt expertis på området första svenska OS-medaljen i den individuella hoppningen på 76 år. Bara det är ju värt all beundran för ekipaget och en stort Grattis till Bengtsson och Ninja la Silla. Eric Lamaze, Kanada och hästen Hickstead vann guldet efter en felfri hoppning.

Det andra medaljen kom i segling och där har jag absolut noll koll på vad som händer men en medlaj är en medalj. Dock hade jag koll på att Anders Ekström och Fredik Lööf låg etta inför dagens finalseglingar men tappade guldet till ett brons. Jag kan tänka mig att de inte är speciellt nöjda med detta men jag vill ändå gratulera dem för medaljen.

Fast ett guld vann vi i dag, eller vi och vi. När USA vann damfotbollsturningenen i dag över Brasilien med 1-0 efter förlängning fick ju även USA:s förbundskapten en guldmedalj. Denna förbundskapten heter Pia Sundhage och det är bara att bocka och buga för denna prestation. Matchen var dramatiskt med ett välspelande Brasilien, herrlaget skulle nog ta lärdom av sina kvinnliga kollegor, som förde matchen i stora delar. Men USA stod pall för brasilianskornas attacker med tur och skicklighet. Den första halvleken spelades i ett rasande högt tempo och med bra passningsspel från båda lagen. Trots detta, mest på grund av två starka försvar, skapades väldigt få chanser. Matchens lirare var USA.s målvakt med de vackra namnet Hope Solo som gav hopp till amerikanskorna. Hon gjorde ett par riktigt svettiga och avgörande räddningar under ordinarie matchtid. Speciellt i andra halvlek då Braslilen tog över mer och mer men fick aldrig in bollen i mål. Även Amerikanskorna skapade chanser speciellt i slutet av matchen men de blev 0-0 efter full tid. Fem minuter av den första förlängningskvarten small det till. USA:s mittfältare Carli Lloyd klippte till utanför straffområdet och bollen slank in under Brasiliens målvakt Barbara. Sen pressade Marta och Brasilien för en kvittering men USA höll undan och vann OS-guld.

Bordtennisspelaren Jörgen Persson 42 år, vad ska man säga om den mannen. Veteranen som aldrig lägger av och varför skulle han göra det så bra som han är. I dag gick han till kvartsfinal i sitt sjätte raka OS när han slog Vitryssen Vladimir Samsonov med 4-3 i set efter en härlig och imponerande vändning från 1-3 underläge. Den moral och fysik som denna 42 åring visar upp är imponerande. Han vill verkligen vinna det guld som han ännu inte har i prisskåpet nämligen OS-guld och det skulle vara härligt om han lyckades åtminstone ta en medalj. Jag håller alla tummar jag har inför morgondagens kvartsfinal mot en annan veteran kroaten Zoran Primorac - liksom Persson en av blott tre spelare som varit med i alla sex OS-turneringar sedan bordtennisen gjorde entré 1988.

I damhanbollsturneringen fick vi den väntade finalen då Norge ställs mot Ryssland efter att länderna vunnit två jämna semifinaler. Norge slog Sydkorea med 29-28 och Ryssland slog Ungern med 22-20. Den spännande finalen spelas på lördag 9.45 svensk tid. För svenskorna ska vi snabbt glömma denna dag då man förlorade mot Kina i placeringsmatchen med 19-20. Nu väntar den sista OS-matchen när man möter Rumänien i match om 7-8 plats.

Även i dambasket turneringen fick vi drömfinalen som kommer att spelas mellan USA- Australien. Detta sedan USA slagit Ryssland med 67-52 och Australien slog hemmanationen Kina klart med hela 90-56. Finalen spelas på lördag klockan 16.00

Slutligen vill jag säga att simhopp är jävligt kul och imponernade att se. Anna Lindberg gjorde bra i från sig tidigare i veckan då hon kom sexa i 3m sviktfinalen. Nu var det dags för 10m plattformsfinalen för damer och Elina Eggers från Sverige var med. Hon kom visserligen sist i sin första stora final men har fått sin första erfarenhet av stora mästerskapsammanhang. De är häftigt att se dessa kvinnor och män göra sina Mollbergare och pikar och andra konster i luften på sin väg ner i vattnet. För mig som är höjdrädd är det fantastiskt att folk vågar utföra dessa idrotter.

Inga kommentarer: