Efter Karlskrona begav Karin, jag och Tornado österut och besökte den idylliska Torshamn som ligger i sydöstra delen av Blekinge. Här finns vacker natur och hällristningar från bronsåldern visar att denna del har varit välbesökta och bebott i många tusen år. Man kan förstå varför när man ser bilderna och framför allt varit där.
Denna bild är tagen vid Torhamn. Det var en blåsig men vacker dag som möttes oss här.
Blekinge Skärgård börjar här vid Torhamn
Sten och vatten i en vacker kombination.
Torhamn är verkligen idyllisk och vacker by. Här finns vackra bostads hus som har kusten alldeles i närheten
Hällristningarna vid Möckleryd, strax utanför Torhamn. Hällristningarna är från bronsåldern men kan vara äldre också. Bronsåldersristningarna har en rad dominerande symboler: skepp, fotsulor och hjulkors. Det som visas här är skepp.
Bronsålder folken hade ett rikt symbolspråk som var helt klart för dem, för oss människor är det bara spekulationer om innebörden av ristningarna. Vi har mist koden för att kunna förstå de.
Två hästar som gett namnet åt Hästhallarna.
En man som står upp i en båt med en jätte erektion. Kanske en fruktbarhets symbol eller helt enkelt lite bronsålderklotter.
Kan tänka mig att båten kom först och sen har någon lagt till denna sexuellvillige man.
Efter Torhamn fortsatte vi norrut till den vackra sommarorten Kristianopel för att njuta av kvällen och som vi njöt.
En underbar sommarkväll fick vi uppleva, Kanske en av årets sista. Här är en vy över södra Kalmarsund där man kan se Långe Jan, vid Ölands södra udde trona upp sig vid horisonten. Bilden tagen Kl. 19.22
Ännu en dag är på väg att ta slut. kortet taget 19.28
Solen sista strålar visar upp sig innan den försvinner bakom Kristianopels horisont. Kortet taget kl. 19.38
6 kommentarer:
Trevliga bilder igen. Var det ristningarna i Möcklerum du plåtade?
tack för berömet... Ja,de har ca 150 stycken där i Möckleryd :-)
Aha, då har jag varit där! Satt en junidag vid en av hällarna och käkade utflyktsmackor och lyssnade till fågelsången. Undrar om inte de där "hästarna" kan vara oxar, förresten. Det är svårt att avgöra när bilden är hugget grovt i sten men det sticker ut något som skulle kunna vara en del av en plog (eller ett årder) baktill. Och jag undrar om man plöjde med hästar på bronsåldern, har för mig att man inte hade bra seldon för det då. Men jag kan minnas fel. Intressanta bilder är det i alla fall.
Det är det som är spännande med hällristningar att man kan tolka de på olika sätt. Det som var självklart för är rena gåtan för oss.
Fina bilder Nicke. Men varför deppa. September kan bjuda soliga dagar och 25 grader. Oktober kan bjuda på indiansommar och Brittsommar.
Tack för berömet Tomas. Jag håller med dig. Ingen anledning att deppa för att hösten är här och det kommer visa sig både på min och din blogg. :-)
Skicka en kommentar