fredag, augusti 22, 2008

De isländska vikingarna kämpade ner de spanska tjurarna

Dagens OS-höjdpunkt är utan tvekan Islands seger över Spanien i semifinalen i Handboll. Vilka kämpar dessa Vikingar från nordliga ön är. De tog tag i taktpinnen direkt i matchen och släppte den inte trots att man drabbades av många två minuters utvisningar. Spanien som blev världsmästare så sent som 2005 såg faktiskt närmast konfunderade ut när de fick känna på de isländska spelarnas styrka och vilja. Seger siffrorna skrevs till 36-30 och var helt rättvist. Med tanke på att Island endast vunnit tre medaljer genom OS historien så förstår man att detta är stort på Island. Dessutom är handboll nationalsporten på Island och man har nu minst silver i sin hand. Glädjen på ön och firandet i kväll överträffar nog alla vulkaniska mätningar som man har gjort på den där ön. I finalen på söndag ställs Island mot Frankrike som vann sin täta semifinal över Kroatien med 25-23 i en också minnesvärd match.

En annan höjdpunkt i dag var Jörgen Persson seger i bordtennisen kvartsfinal över kroaten Zoran Primorac. 42 årige Persson vann med 4-1 i set efter ett rapp och effektivt spel som överraskade kroaten. Nu är Persson bara två matcher i från sina drömmas guld. Närmast väntar världsettan och hemmafavoriten Wang Hao nu i natt klockan 4. Tänk om Persson kan störa världsettan och skrälla och ta sig till final. Det vore jättestort och mäktigt. Men hur det än går så har Persson visat att han håller än och tillhör toppen av eliten i sin sport.

I dag tog Usain Bolt sin tredje guldmedalj och satte sitt tredje världsrekord när Jamaica vann korta stafetten över 4x100 meter. Världsrekord tiden lyder nu på 37.10 och den gamla som USA hade var 37.40. Tre tiondelar är en kross av ett klassiskt rekord som stått sig sedan OS i Barcelona 1992. Helt imponerande av Jamaica som definitivt nu är världens ledande sprintnation och krossar USA och alla andra just nu. Man kan säga så mycket om Bolt men utan sina lagkamrater på stafetten hade det inte gått. Nesta Carter, Michael Frater, Asafa Powell är också värda uppmärksamhet en kväll som denna.

I basket turneringen tog sig som väntat USA till final. Argentina räckte inte till men gav ändå USA en visst motstånd. Segersiffrorna skrevs till 101–81 och USA fick sin revansch för semifinal förlusten för fyra år sedan i Aten. Det verkar som ingen kan stoppa USA att vinna basket turneringen. De kör över alla mycket tack vara den bredd man har i sin trupp. Sen spelar de en fartfylld och snabb basket som motståndarna har svårt att värja sig mot. Argentina försökte verkligen i dag men fick ge sig till slut. Spanien som USA får möta i finalen slog Litauen i en betydligt jämnare match. 91-86 skrevs slutresultatet till. Spanien och USA har redan spelat i årets turnering då vann USA med 119-82. Mötet mellan USA- Spanien är logiskt eftersom USA är världens bästa lag men Spanien är regerande världsmästare från 2006. Men i söndagens final är trots det USA storfavoriter, men matchen ska ju spelas och som ni alla vet är ju bollen rund.

I dag skulle Carolina Klüft visa alla sina tvivlare att hon hade satsat rätt när längdhoppsfinalen avgjordes. Men tyvärr blir det en misslyckad tävling för Klüft som bara kom på nionde plats och inte ens fick hoppa de tre sista hoppen. Hennes längsta hopp mätte 6,49 meter och det ska jämföras med 6.70 som hon hoppade i kvalet och hennes personliga rekord 6,97 . Då förstår man att hon inte kan vara nöjd med sitt resultat i dag. Jag tror att hon spände sig för mycket i tävlingen samtidigt som hon ville för mycket. Hon lyckades inte balansera dessa två faktorer. En OS-final är inte som vilket annan tävling som helst, det är det största man kan uppleva som idrottsutövare. En del misslyckas andra lyckas. Fokusen och pressen blir väldigt hög på den enskilde idrottaren. Jag tror dock att dagens misslyckande sporrar Klüft till att satsa ännu hårdare och ta revansch i VM nästa år.

2 kommentarer:

Mats sa...

Nästan lika kul som om Sverige varit i final, trots att jag inte gillar handboll.

Usain Bolt, vilken kille.

Nicke Grozdanovski sa...

Handboll är faktiskt jävligt kul. Hos mig är fotboll och hockey större men undrar om inte Handbollen och basketen börjar närma sig oroväckande nära toppen :-)