måndag, augusti 25, 2008

Mer än tre poäng står på spel i kvällens derby mot AIK

I kväll är det återigen dags för ett hett derby mellan AIK- Hammarby på Råsunda. Dessa matcher är alltid upptrissade så även denna gång. Hammarby kommer till Råsunda med en förlust mot GAIS i allsvenskan och en cupförlust mot Kalmar i den senaste matchen. AIK kommer med tre raka matcher utan vinst. De är alltså två lag som vill och behöver vinna som drabbar samman i kvällens derby.

Förutom långtidsskadade målvakten Rami Shaaban och backen Klebèr Saarenpää mönstrar Bajen starkast möjliga trupp inför derbyt. Det innebär Kristoffer Björklund i mål som gjorde en godkänd insats senast i cupmatchen mot Kalmar. Han var chanslös vid Kalmars mål, däremot är fyra insläppta mot GAIS mer en gåta. Jag såg inte den matchen och har inte sett målen utan bara läst om de efteråt. Nu gäller det att täppa till lika mycket eller ännu mer som mot Kalmar. En tät defensiv som också är offensiv är nyckeln till seger mot AIK.

Backlinjen kommer säkerligen innehålla Suleyman Sleyman och Christian Traoré på mitten och på kanterna de båda Johansson Emil och David. Det är viktigt att de stänger till AIK.s anfalls försök och spela rejält och med energi. Ungefär på samma sätt som mot Kalmar. Man måste hjälpa varandra och visa gnagarna att här kommer inga svarttröjade spelare igenom.

På mitten måste Petter Andersson upp ett snäpp igen. Han har fallit ifrån i de senaste matcherna efter en underbar form som han haft efter EM-uppehållet. Men nu har han extra bevakning och kommer inte till lika lätt längre. Därför är det viktigt att han är ännu mer aktiv och gör sig spelbar. Erkan Zengin är också viktig om han spelar på topp. Han är en humörspelare som ibland kan falla ifrån matcherna men spelar han på topp då är en av allsvenskan bästa spelare. Fredrik Söderström har varit en positiv överraskning tycker jag. Den 35 årige mittfältaren har i sina senaste matcher visat att han är still going strong. Med hjärta vilja och speluppfattning är han viktig kugge på mittfältet. Något säger att derbyt är en match som exakt passar honom. Sen har vi Louay Chanko som är en av Bajen bästa spelare. Han har rutin som är viktig i sådana här sammanhang och på fasta situationer är han tillsammans Petter Andersson hyperfarliga för motståndarna. Mittfältet är den viktigaste lagdelen, det är här som början till anfallsspelet börjar för det mesta och det är här som man ska störa AIK uppspel.

Bajens bästa anfallspelare är utan tvekan Charlie Davies. Han har hittills gjort sju mål i allsvenskan och är oerhört svårstoppad med sin snabbhet. Därför kan jag fortfarande inte förstå varför tränare Tony Gustavsson bytte ut honom i mitten av andra halvlek i cupmatchen mot Kalmar. Det enda tänkbara är att han hade kände sig sliten efter sitt OS äventyr eller att han hade känningar av någon skada eller sjukdom som vi inte känner till. För han var absolut farlig för Kalmar i den matchen och när han klev ut miste vi vårt enda kvalitativa anfallare som vi har just nu. De andra anfallarspelarna måste höja sig om vi ska nå högt upp i tabellen. Freddy Söderberg ser jag gärna från start i kväll för jag tror att denna match kan vara en inspiration för honom. Men troligtvis väljer tränare Gustavsson Nathan Paulse från start och det är inte heller helt fel. Men Paulse har inte lyckats riktigt än i den grönvita tröjan. Men jag tror fortfarande han kan bli en klasspelare så länge som han precis som han gör nu jobbar hårt på träningarna och under matcherna.

AIK är alltid en av guldkanditaterna inför säsongen men har svårt att lyckas fullt ut. Denna säsong är inget undantag. AIK har både blandat och gett under säsongen och den blandningen ger för närvarande en sjätteplats i tabellen med 29 poäng. Det betyder en placering bakom Hammarby och fyra poäng efter. Man har dock många potentiella matchvinnare som Hammarby bör se upp med som t ex. Iván Obolo, Daniel Mendes, Miran Burgic , Bojan Djordjic och framför allt uruguayan Jorge Anchén som har tre mål och tre assist på nio matcher. Man får inte låta dem ha bollen alltför mycket utan det är helst gnagarna som ska jaga boll och inte vi.

Det är som alltid mer än tre poäng som står på spel när dessa två lag möts. Det handlar minst lika mycket om pristige och hatet att förlora mot den andra. Det handlar om att balansera mellan vilja och prestation och det lag som lyckas med det fullt ut kommer att vinna kvällens derby. Det handlar också om att ta hand om taktpinnen från första avspark så att man får ett övertag i matchen gärna med ett mål. AIK har släppt in mycket tidiga mål i de senaste matcherna och det vore skönt att spräcka nollan tidigt. De skulle få gnagarna lite urbalans och de blir givetvis störda i sin matchplan. Sen måste vi få igång vårt snabba passningspel och inte slarva i uppspelen så att AIK får onödiga chanslägen.

Vårmötet slutade 1-1 efter att Louay Chanko gjort mål på en fantastisk frispark och AIK kvitterade på övertid på straff genom Jorge Ortiz. Den gången fick matchen avbrytas sedan AIK supporters kastat in saker på plan innan en Bajenhörna. Vi minns dessutom matchen den 18 oktober 2004 då vissa AIK fans försökte storma planen när Hammarby tog ledningen med 1-0 och domaren stoppade matchen. I 45 minuter var det uppehåll innan matchen mycket märkligt återupptogs igen. Båda dessa tillfällen har betytt att AIK kvitterade efter att matchen återupptagits och Bajen förlorat värdefulla poäng. Nu hoppas jag innerligt att alla på läktaren håller sig i skinnet och inte förstör för fotbollen och för klubben de säger sig älska. Dessutom ska jag på jobb i kväll och börjar klockan 22 och eftersom avsparken är klockan 20 så har jag inte tid med några avbrutna matcher. Vi ska komma i håg att hur mycket vi än säger att vi "hatar" varandra så ska man komma ihåg att ingen innerst inne vill vara utan den andre. Derbymatcher är väldigt speciella och en av seriens höjdpunkter med all förväntningar innan och detta att kastas mellan hopp och förtvivlan under matchens gång är så mäktigt.

Jag tror som de allra flesta att de blir en jämn och spännande match och självklart vinner Bajen matchen helt enkelt för att vi är det bättre laget. Svårare än så behöver inte fotboll vara. Jag tror att matchen slutar 3-1 och att Charlie Davies, Petter Andersson och Nathan Paulse skriver in sig i målprotokollet.

Nu kör vi för tre poäng för den klubb vi älskar i med och motgång.

Inga kommentarer: