söndag, augusti 24, 2008

Basketfinalen som hade allt och en vemodig avslutning

I dag avslutades OS i Peking med en färgsprakande och vemodig avslutning men även med häftiga och spännande lagidrottsfinaler.

USA är åter igen på den olympiska baskettronen efter finalsegern över de regerande världsmästarna Spanien. Segersiffrorna skrevs till 118–107 men oj vad de fick kämpa amerikanerna Spanien gjorde helt enkelt en jättematch i finalen. Man pressade USA ända in i sista kvarten då USA endast ledde med två poäng. Men då när det som bäst behövdes steg de amerikanska storstjärnorna med Kobe Bryant fram och visade vägen mot guldet. Spanjorerna orkade inte svara utan förlorade till slut med endast en poäng.

Med ödmjukhet och laganda har USA nått sina drömmars mål att vinna OS guld igen. I Aten för fyra år sedan blev man bara trea, mycket beroende på att de trodde att de skulle gå av sig självt. De lärde sig en läxa som de tog med sig till Peking fyra år senare. Det är därför de stor där med guldmedaljerna runt halsarna. Spanien ska gå med högt buret huvud från finalförlusten. De bidrog till att denna final blev den dramatiska och välspelta finalen som vi alla hade önskat oss. Även amerikanarna tyckte det samma som efter matchen inte var sena med att hylla spanjorerna för deras insats.

USA tog även guldet i herrarnas volleyboll när man i morse slog Brasilien med 3-1 i set. Brassarna vann första set med 25- 20 men sen tog USA över och vann kommande tre set med 25-22. 25-21 och den dramatiska fjärde sett med 25-23 då man vände på slutet efter att brassrna lett större delen av setet. Med denna guldmedalj för USA ska man ha i åtanke att USA.s förbundskapten Hugh McCutcheons svärfar mördades i Peking strax innan spelens början. Med denna tragiska händelse är det väldigt starkt att de samlade sig så pass mycket att de kunde bärga guldet till slut. Inte nog med att USA vann guldet, man gick även obesgrade från turneringen. Man spelade på toppen av vad de kan prestera och det räckte till guldfirande.

Island spelade i dag sin allra första mästerskapsfinal när man mötte Frankrike i OS finalen i handboll. Man gjorde en bra match men räckte inte till mot fransmännen som vann med 28-23. Fransmännen segerrecept var att man kom 100% förberedda och fokuserande på matchen. Ett ramstarkt försvar som stod emot framstormade Isländska vikingar gjorde att man fick ett överläge i matchen. Frankrike vann rättvist men Island kommer när man, om uttrycket tillåts, smält finalen vara otroligt nöjda med sin OS-turnering och de kommer att bli mottagna som hjältar när de kommer hem till Island.

Nu har avslutningscemonin avslutats, den olympiska fanan nerhissad och elden släckt och den 29 olympiska sommarspelen i Peking är nu historia. Avslutningcermonin blev som vanligt en skådespel med vacker musik, sång,vackra ljusspel, dånande trummor och vemodiga inslag.

Släckningen av OS elden brukar vara lika spektakulärt som när den tänds. I Aten för fyra år sedan var det en liten flicka som blåste i sin handflata riktad mot den brinnande OS elden som sekunden senare blåste bort och Olympiastadion blev nästan helt mörklagt och ett stort vemodigt sorl uppstod på läktaren. Det var otroligt mäktigt och häftigt att uppleva det. I Peking var nedsläckningen inte lika spektakulärt där hemfärd var temat. Tre personer med resväskor gick upp för en flygplanstappa eller vad det nu heter för att resa hem. Väl upp på trappan så vände de sig mot OS-elden som brann över fågelboet som Olympiastadion i Peking kallas. En av de vecklade ut en bokrulle och började läsa tyst samtidigt som OS- låten spelades musikaliskt. Några sekunder senare blev lågan mindre och mindre för att till slut slockna helt. Precis när den hade slocknat kom det vemodiga sorlet bland publiken. Nu OS var definitivt slut.

Men innan dess hade OS fanan som vajat under hela spelen hissats ner och överlämnats till Internationella Olympiska kommittén Ännu en symbolisk och traditionellt inslag i avslutningcermonin. En annan flagga överlämnades till Londons borgmästare Boris Johnson från IOK:s president Jacques Rogge för att förvaltas i London fram tills deras egna OS 2012. Man visar på detta sätt att nu är det London som har ansvar för den kommande olympiska sommarspelen.

Som traditionen bjuder presenterades London som arangörstad där en dubbeldäckare rullade in i stadion. Med bussen åkte b la David Backham som mötes av ett öronbedövande jubel när han sparkade iväg en fotboll ut bland publiken. Bussen förvandlades så småningom till en scen där den gamle Led Zeppelin gitarristen Jimmy Page framförde tillsammans med sångerskan Leona Lewis en censuerad version av den gamla Led Zeppelin låten Whole lotta love. Den hade för vågad text för att falla arrangörerna i smaken men även Leona Lewis hade visst haft synpunkter på texten.

Nu är härmed OS i Peking definitivt slut och man har vant sig med toppidrott i stort sett dygnet runt i några veckors tid och visst kommer det att kännas tomt i morgon när allt återgår till det normala igen. Men det är inget att hänga läpp för, för om bara 1433 dagar, den 27 juli 2012 invigs de 30 olympiska sommarspelen i London och inte nog med det. Redan om 536 dagar inleds Vinter- OS i Kanadensiska Vancouver, närmare bestämt 12 februari. Mycket att se fram emot framöver. Men nu börjar vardagen och den är härlig den med. :-)

Inga kommentarer: