måndag, september 18, 2006

Känner en stor besvikelse men ändå en viss gjädje

Valet 2006 är över, vi har jobbat stenhårt och varit fokuserade hela tiden på valet. Allt man har gjort har nästan varit politiskt och utåtriktad. Idag känns de tomt och man är besviken över att man inte lyckades bättre på alla plan. Men vi har haft mycket emot oss. Högervinden har varit kraftig, vi har försökt att hålla emot men det har inte gått. Men samtidigt har vi på ett bra sätt fått ut vår politik i kommunen på både riksnivå och den kommunala. Vi har varit tydliga och med små medel brunnit för våra värderingar. Det hjälpte inte denna gång, folket ville ha förändring på riksnivå. Det blir ett kallare Sverige tror jag. Solidaritet blir satt på undantag. Jag fasar för att se Jan Björklund (fp) som ny ev. skolminister, Jag fasar för Maud Olofsson (c) som ny ev. arbetsmarknadsminister. Jag fasar för en ny borgerlig regering. Fyra år känns långt bort men nu ska vi slicka såren några dagar och sen kör vi igång en stenhård opposition för en valseger 2010. Men för de krävs att vi samlar oss och inte har stora konflikter inom vänsterpartiet med avhopp eller tankar på nya partier. Vi ska ha högt till tak i partiet och diskutera sakfrågor med varandra, men vi ska ha respekt för varandras åsikter men vi ska värna om varandra och partiet. Tillsammans ska vi växa och föra en positiv stenhård oppositionspolitik i fyra år med sikte på valet 2010.

I kommunalvalet backade vi med 0,9 % till 3,7 % men de ser ut som om vi får behålla våra två mandat och dessutom lyckades vi att nå en av vår målsättning, att bryta Socialdemokraternas egna majoritet. (S) fick 46,7 % av rösterna en backning med 10,2 %. Tyvärr gick dessa väljare högerut istället för vänsterut och det känns som en besvikelse. Det var en förlust för arbetarrörelsen. Men de är väl den trend vi ser i hela riket. Jag trodde kanske att de borgerliga skulle knappa in men inte så här mycket som de nu gjorde. Både Kd och M ökade med ett mandat och C fick två. Folkpartiet åkte ur fullmäktige. Mp ökade procentuellt men ökade inte mandatmässigt utan får behålla sitt mandat. Blir detta slutresultat innebär det att vi i vänsterpartiet får ett stort inflytande i kommunen där Socialdemokraterna blir beroende av vårt stöd. Vi tillsammans kan bilda ett majoritetsstyre i Emmaboda kommun och det känns spännande och ansvarsfullt de kommande fyra åren.

Men först ska vi avvakta onsdagens röster, än är de inte helt klart med någonting och fortfarande kan saker och ting hända så de gäller att ha tålamod några dagar till.

5 kommentarer:

Birgitta Axelsson Edström sa...

Nicke, vi ger inte upp! Vi lever ännu! Vi ska göra allt för att de högst fyra år som det borgerliga styret har till sitt förfogande ska fyllas av kraftfull och rationell opposition från vänster. Jag undrar hur länge det dröjer innan kannibalismen inom alliansen är et faktum.
Grattis till att ni ändå får mer att säga till om i Emmaboda. Bra gjort!

tomasrj sa...

Bra skrivet Nicke. I Mönsterås ser det ungefär likadant ut som i Emmaboda. Vänsterpartiet backade med en procentenhet men får behålla båda mandaten. Här är det centern som helt dominerat. Nu har de inte längre egen majoritet. Här gick oppositionspartiet sossarna framåt. Hos er gick väljarna till höger.

Jag är besviken, men det börjar redan gå över. Det är bara att gilla läget. Det som retar mig mest är att vi inte lyckades övertyga väljarna om att vänsterpartiet behöver bli större för invånarnas skull!

Och som du skriver; om vi "samlar oss och inte har stora konflikter inom vänsterpartiet med avhopp eller tankar på nya partier" så finns stor chans att driva en bred opinionspolitik som kommer att stärka oss i valet 2010. Det har känts väldigt skönt under valrörelsen då vi helt fokuserat på politiskt arbete i stället för att försöka förinta varandra. Det ska vi fortsätta med!

Nicke Grozdanovski sa...

tack för gratulationerna, det känns lite konstigt att när väljarna går högerut får vi mer inflytande och stärker vänstersidan :-) men de är bara att tacka o ta emot. Men vi ska avvakta som sagt var onsdagens röster med innan man säger någonting. Jag kallar Alliansen redan i dag för "de nya moderaterna" för de är moderaterna som är alliansen och de är de som ska styra. Vi får se som du säger hur de kommer att sluta. men vi kommer igen 2010.

Anonym sa...

Grattis brosan:P du kommer in i kommunen nu va?

Nicke Grozdanovski sa...

Tack broden :-) men först ska onsdagens röster räknas och då får vi se hur de blir