torsdag, september 28, 2006

Mäns våld mot kvinnor

Många kvinnor i vårt land lever i daglig skräck. En skräck som är relaterad till den man en gång har valt att leva med. En som har lovat älska henne i nöd och lust antingen i kyrkan eller till vardags. Denna ”kärlek” har successivt övergått till terror där smekningarna på kinden har utbytts mot slag på käken. I samtliga fall leder våldet till döden för man kan dö på många olika sätt. Döden den fysiska som gör att kroppen slutar leva eller den själsliga döden som innebär att man lever fysiskt men personligheten är död. Man sluter sig och slutar leva.

Förra året anmäldes närmare 23 000 fall av kvinnomisshandel och 69 fall av dödligt våld mot kvinnor och 2 631 våldtäkter (BRÅ). Ett hiskeligt antal fall, men de värsta är mörkertalet. Endast 20 - 25 procent av allt våld mot kvinnor anmäls till polisen. I verkligheten misshandlas närmare 10 kvinnor i timmen och våldtas en kvinna i timmen i Sverige idag. Under år 2005 polisanmäldes 2 152 fall av grov kvinnofridskränkning. I denna brottsrubricering ingår flera brott, såsom misshandel, ofredande och hemfridsbrott.

År 2005 polisanmäldes 11 711 sexualbrott. Ungefär en tredjedel gällde våldtäkt, vilket var en ökning med 32 %. Den stora ökningen kan sannolikt förklaras av en lagändring som trädde i kraft den 1 april 2005. Lagändringen innebär att vissa gärningar, som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande, nu bedöms som våldtäkt.(ROKS)

Orsaken till mäns våld mot kvinnor är många. Allt från Makt, kontroll, svartsjuka, osäkerhet hos mannen, missbruk mm. Men vad än orsaken är de alltid förövarens fel aldrig offret.

Alla måste på alla sätt förebygga och skydda de utsatta kvinnorna. Vänsterpartiet har många förslag och insatser på hur man ska kunna göra detta

-Krafttag mot mäns våld mot kvinnor och barn


Men de är inget lätt problem men vi måste med alla krafter bekämpa männens våld mot kvinnor. För de handlar om att rädda liv.

Jag såg på en intervju i Go morron Sverige i morse med Yvonne som blev svårt brännskadad efter de att hennes sambo hällt bensin över henne och hennes lille son. Hennes berättelse är en skakande skildring. Den kan ni läsa här:

- Yvonnes berättelse


Man blir berörd och man blir väldigt ledsen. Att människor kan va så grymma mot varandra. Ingen människa ska behöva leva i skräck men vi har en lång väg att gå innan den drömmen blir verklighet.

Inga kommentarer: