fredag, februari 05, 2010

Centerpartiets ungdomsförbund vill stoppa löneförhöjningar för ungdomar

Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Magnus Andersson vill stoppa löneförhöjningar för unga. Han skriver i sin debattartikel på politikerbloggen-"Att Sveriges höga ingångslöner och hårt reglerade arbetsrätt gör att ungdomsarbetslösheten är ovanligt hög, oavsett Konjunktur, är ingen nyhet". Centerpartiets angrepp på facket, arbetsrätten och vår rättmätiga lön fortsätter. Man vill att ungar ska lönekonkurrera med varandra och med övriga vuxna arbetsföra befolkningen. Detta leder inte till nya jobb men väl ett låglönesamhälle.

Centerpartiet har på senare år varit det parti som tydligast angripit fackföreningsrörelsen, arbetsrätten, LAS = Lagen om anställningsskydd och förespråkat lönekonkurrens på arbetsmarknaden. Man tror att sådana här åtgärder gynnar arbetslösheten och ungdomar. Men deras enda syfte är en medveten nyliberal politik för att sparka undan benen för arbetarrörelsen och stärka arbetsgivarens makt över arbetsmarknaden.

Tror Magnus Andersson att ungdomar inte betalar hyra, eller ska man bo hemma hos föräldrarna tills medelåldern tar vid. Hur tror Magnus Andersson att ungdomar genom att ha lägre löner ska få sin ekonomi att gå runt? Tror inte Magnus Andersson att ungdomar vill skaffa familj och barn? Tror inte Magnus Andersson att ungdomar vill känna trygghet på arbetet?

Här måste vi som företräder arbetarrörelsen fortsatt tydligt visa vårt motstånd mot sådana här idéer. Vi ska inte ha en arbetsmarknad som konkurrerar med löner och försämrar arbetsvillkoren för de anställda, utan alla ska ha samma avtal och löneförmåner. Lika lön för lika arbete ska gälla och absolut ingen åldersdiskriminering.

Läs Magnus Andersson arikel. klicka: här

8 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Tja, det här är väl centerns sätt att vinna popularitet bland ungdomar i starten av yrkeslivet, säkert en röstmagnet!

(Får jag föreslå korrläsning och rättning av några konstigheter i det här inlägget när jag ändå är igång?)

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för påpekande av artikelns kvalité. Den var inte alls bra. Det var väldigt konstigt skrivet och massa fel inbäddad i texten.Jag får skylla på trötthet men nu hoppas jag att den är bättre.

Björn Nilsson sa...

Kommer du in i Riksdagen får du ha en spökskrivare som skriver inläggen åt dig, en spöksekreterare som skriver ut dem och kollar formalia, och slutligen en spökredaktör som kollar att allt ser riktigt ut!

Björn Nilsson sa...

EN sista petighet: skulle nog byta "ungar" mot antingen "unga" eller "ungdomar".

Vad det gäller unga och hyror som skall betalas kanske denne Andersson glatt kan säga att "jamen i storstäderna byggs det knappast några hyreslägenheter längre så de får ingen lägenhet ändå. De får försöka bli låneslavar hos en bank och köpa en bostadsrätt i stället. Fast med så låga inkomster får de inte låna i alla fall. Så var är problemet egentligen? Bo kvar hemma och ha det mysigt! Vi i centern slår vakt om familjen och gemenskap över generationsgränserna."

Den där Andersson gör verkligen en insats för att värva röster till centern från arbetande ungdomar.

Samuel Karlsson sa...

Fast han har väl inte sagt att de vill stoppa löneförhöjningar. CUF är väl för löneförhöjningar, men att ingångslönerna ska vara riktigt låga.
Jag tror att det skulle se ut så här enligt dem om man beskriver det i siffror:
Nu:
Ingångslön - 15 000
Löneförhöjning/år - 800

CUF vill:
Ingångslön - 10 000
Löneförhöjning/år - 900

Då tar det "bara" 50 år att komma ifatt nuvarande lönesystem..

Björn Nilsson sa...

Bra kommentar. Om inte läget har ändrat sig sen den tid jag var fackligt aktiv så är låga ingångslöner (vare sig det gäller unga eller äldre) väldigt svåra att korrigera i efterhand. Under en lågkonjunktur har ju ingångslöner också en tendens att sjunka, och det är tungt att korrigera det även när konjunkturen går uppåt igen. Och skall man kombinera pågående lågkonjunktur med ännu mer sänkta ingångslöner ... då kommer man förmodligen aldrig i kapp. Det handlar om ett sätt att försöka komma med i kapplöpningen mot botten i löneligan för alla arbetande om man följer CUF:killens linje.

Nicke Grozdanovski sa...

Jag brukar alltid korrekturläsa högt minst två gånger varje artikel jag skriver innan jag publicerar den. Men att det ändå smyger sig in några grammatiska fel då och då får man nog leva med.

Men att det skulle vara så mycket fel som denna artikel hade vid första publiceringen är ju inte bra och lite förvånande att jag inte märkte det redan från början. Men jag får skylla på trötthet. Tackar en än gång för påpekande Björn.

När det gäller artikelns innehåll så är det en utmanade hållning som Magnus Andersson har. Att förespråka i praktiken lönedumpning plus man vill försämra tryggheten för ungdomar är inget annat än nyliberal ideologisk värdering som går stick i stäv med rådande tillstånd på arbetsmarknaden

Nicke Grozdanovski sa...

Samuel tack för en bra kommentar- Ja i praktiken är det ingångslönerna som de vill hålla lågt men teoretiskt sätt är det ju ändå samma sak att man vill stoppa löneförhöjningar för ungdomar eftersom de hela tiden kommer hamna efter precis som du säger i din kommentar. Det innebär en segregerad arbetsmarknad.