lördag, februari 13, 2010

Hammarby slog de regerande mästarna

I fjol vann Västerås SK SM guldet efter finalseger över Edsbyn med 5-4. I år har inte Västerås gått så där jättebra, för laget ligger inte bättre till i tabellen än på en sjätte plats med sina inspelade 28 poäng. I går kväll mötte Hammarby VSK hemma på Zinkensdamm och även om VSK ligger lite sämre till än vanligt i tabellen är det alltid derbystämmning när lagen drabbar samman. Gårdagens match var inget undantag. Det var tufft och relativt jämt på isen och mycket skönsjungande folk på läktarna.

Men återigen som så många gånger under denna säsong visade Hammarby klassen och vann säkert med 6-4 efter 3-1 i paus. Men det var Västerås som startade bäst och som i den 3 minuten snabbt tog ledningen med 0-1 på ett friläge. Men Bajen lät sig inte nedslås, man spelar med ett stort självförtroende och man vet vad man kan och vilken form man är i. I den 13 minuten kom så kvitteringen och det var genom Ulf Einarsson som genom en läcker dragning lurade bort två Västerås backar kom fri med målvakten och gjorde inget misstag. Efter det tog Bajen över matchen och visade vilket topplag man är. David Karlsson gjorde sex mål mot Edsbyn i onsdags, i går fortsatte han målfabrikationen då han gjorde ytterligare tre stycken. Hans första mål kom på straff i den 29 minuten sedan han själv blivit neddragen i straffområdet. Hammarby hade åtta hörnor under första halvlek. På den femte gjorde Stefan "X:et" Erixon mål till 3-1 i den 36 minuten. Detta stod sig halvleken ut och var fullt rättvist sett till matchbilden.

När andra halvlek drog i gång trodde man att VSK skulle trycka på för en reducering i början på halvleken. Visst försökte man och man hade tre hörnor under de första tio minuterna, men det blev inte mer än så och den som bidrog starkt till att hörnorna blev resultatlösa var Patrik Nordgaard i Hammarbys mål. Han gjorde en mycket bra match den här kalla kvällen på Zinken. Istället är det Hammarby som utökar på sin ledning till 4-1 i den 62 minuten genom David Karlsson. Här kändes matchen avgjord. Hammarby känns väldigt starka just nu och de är svårt att se vilket lag som ska kunna rubba den grönvita maskinen. De spelar med en fantastisk lugn och tillförsikt för sitt spel och låter inga yttre faktorer komma i vägen. Västerås reducerade till 4-2 i den 72 minuten då två Hammarbyspelare satt utvisade och fick lite luft under vingarna. Men här visar verkligen Hammarby sin styrka då man nästan omgående gör 5-2 genom Stefan Erixon bara två minuter senare. Hammarby sjätte och sista mål kom 12 minuter senare på straff då David Karlsson gör sitt tredje mål för kvällen. På slutet putsar Västerås till siffrorna inte bara en gång utan två till 6-4 som blir slutresultetet denna fredagkväll på Zinkensdamm i Södermalm.

En match återstår för Hammarby innan slutspelet tar vid. Nu har vi 17 raka matcher utan förlust, varav av dessa 17 är 15 segrar och 2 oavgjorda. Den enda oro man har att detta ser för bra ut och att förlustsviten givetvis någongång kommer att ta slut. Men just nu ser jag inget som kan stoppa Hammarbys framfart och det är det vi tar med oss i fortsättningen av säsongen. Men det gäller att hålla huvudet kallt och ta en match i taget.