lördag, februari 27, 2010

Fantastiska Curlingtjejer och Hockeysemifinaler

OS närmar sig sitt slut och nu är det bara två tävlingsdagar kvar och de flesta medaljer är utdelade. Detta gäller damcurlingen som hade sitt finalspel i går och i natt. Kina tog bronset efter 12-6 seger över Schweiz. Men guldet tog Sverige hand om igen efter en fantastisk spännande rysare i natt då man finalslog hemmanationen Kanada med 7-6. Svenskorna hade grepp om finalen men hamnade i brygga i slutet när Kanada vände. Lag Norberg hade 4-2 i halvtid men darrade sedan och läget såg hopplöst ut. Svenskorna låg under med 6-4 i sista omgången men tog två poäng och det hela skulle avgöras i en skiljeomgång. Kanada hade sista sten i skiljeomgången men lyckades inte slå bort mer än en svensk sten. Sensationen var ett faktum och det utbröt kramkalas inför en stum hemmapublik. Mycket starkt gjort av tjejerna att försvara sitt OS guld 2006 och återigen stå högst upp i prispallen i Vancouver och dessutom slå hemmafavoriterna Kanada. Anette Norberg, Eva Lund, Anna Le Moine och Cathrine Lindahl visade vilka vinnarskallar de har och deras insats kommer gå till den Olympiska historien. Ett stort grattis från mig.

Skidskyttarna hade sin sista tävling i går då herrstafetten avgjordes. I den svenska laget ingick Fredrik Lindström, Carl Johan Bergman, Mattias Nilsson och Björn Ferry. Trots att Mattias Nilsson misslyckades i det stående skyttet då han bommade två skott, och även två av extraskotten som innebar en runda på näst sista sträckan så slutade Sverige fyra. Norge, med Ole Einar Björndalen på sista sträckan, vann före Österrike som slog Ryssland på upploppet. Österrike var i ledning inför det näst sista skyttet, men då brakade deras slutman Christoph Sumann ihop, bommade fyra skott och drog på sig en runda

Nu är det klart att det blir Canada- USA som möts i OS finalen i morgon. Detta efter att USA krossade Finland med 6-1 och Kanada med vissa bekymmer slagit Slovakien med 3-2. USA gjorde processen kort med de stackars finländska spelarna. Man krossade Finland i första med hela 6-0 och så var den matchen slut. USA visade upp en hockey med fart, finnes och en stor effektivitet framför finnarnas mål. Resten av matchen bevakade amerikanarna ställningen och tillät Finland reducera i sista ´perioden till 1-6.

Kanada var även dem storfavorit i sin semifinal mot Slovakien. Allt såg bra ut med en Kanadensisk ledning med 3-0 inför sista. Två vackra styrmål och 3-0 på backhand från en knästående Ryan Getzlaf hade gett Lönnlöven ledningen. Men ett vilt kämpande Slovakien öste i sista perioden mängder av skott mot Roberto Luongo i Kanadas mål. Lubomir Visnovsky slog in 1-3 och Michal Handzus sköt 2-3 från snäv vinkel. I slutsekunderna missade Pavol Demitra öppet mål så Kanada kom undan med blotta förskräckelsen Men resultaten bådar för en fantastisk final i morgon som avslutning på OS i Vancouver.

Inga kommentarer: