torsdag, februari 25, 2010

Stafettguld och Tre Kronors sorti ur hockeyturneringen

Ytterligare guld fixade längdåkarnas herrstafett lag i går när man på ett imponerade sätt vann loppet över 4x10km. I laget ingick Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner. Guldet är det första svenska OS-guldet i stafett sedan 1988 och det första mästerskapsguldet sedan 1989. Samtliga fyra åkare gjorde fantastiska insatser och allting klaffade perfekt taktiskt. I nyckfullt snöfall gick de två första klassiska sträckorna och fick samtliga åkare att ge allt när man kämpade sig igenom sträckan. Daniel Richardsson var en av de tongivande i den första sträckan och kunde tillsammans med bland annat Frankrike och Norge rycka ifrån bland annat Ryssland. På andra sträckan visade Johan Olsson att han är i sin livs form. I det tungt snöfallet och oerhört svårt före ryckte han sönder fältet och inför tredje sträckan var det ledning för Sverige. På tredje sträckan körde Anders Södergren och när han kom till sista backen grillade han sina motståndare ordentligt och bjöd slutmannen Marcus Hellner på några sekunders ledning inför slutsträckan. Både Tjeckien och Frankrike var dock ganska snabbt ifatt svensken och bakom drog Norges Petter Northug upp en vansinnigt tempo.
Från att ha legat 38 sekunder efter Hellner vid växling skilde bara cirka 15 sekunder med ett par kilometer kvar. Då kom rycket. Hellner ökade tempot, fick snabbt en lucka och kunde den sista kilometern i ensamt majestät defilera in mot mål. Ett stort grattis till stafettlagets härliga guld.

För Tre kronors del var det tack adjö när man i morse förlorade kvartsfinalen mot Slovakien med 3-4. Efter mållös första period så kom målen i mitten av andra då först Slovakien gick fram till en 0-2 ledning och målen som gjordes av Marian Garborik och Andrej Sekera kom med 37 sekunders mellanrum. Då vaknade Sverige till liv och gjorde både 1-2 och 2-2 också inom loppet av 37 sekunder efter ca 15 minuters spel i andra. Patric Hörnqvist satte 2-1 efter en passning bakom mål från Peter Forsberg. Henrik Zetterberg spräckte sedan sin målnolla genom att valla in kvitteringen via en slovakisk back, i sin tur hårt uppvaktad av "Foppa". Men tyvärr höll inte
2-2 perioden ut utan i numerärt överläge dundrade Pavol Demitra in 3-2 i krysset med endast 48 sekunder kvar. Noterbart är att Slovakien endast sköt fyra skott i mittperioden - och gjorde tre mål. Minst sagt bra utdelning från Slovakiens sida. Nio minuter in i slutperioden avgjordes matchen. Trots hård Tre Kronor-press lyckade Slovakien göra 4-2 genom Kopecky, i lagets första anfall. Repliken skulle dock komma snabbt, 38 sekunder senare närmare bestämt. Nicklas Bäckström lade en "Foppa"-macka bakom ryggen och Daniel Alfredsson gjorde inget misstag.
Men närmare än så kom inte Tre Kronor, trots att man vann skotten med 26-14. Detta innebär alltså att Tre kronor är utslagna ur OS och genast är olyckskorparna framme och kraxar om fiasko. Att förlora mot Slovakien är inget fiasko men man ska vara missnöjd med att inte gå längre. Men hockeyvärlden är jämn och det är dagsformen och med en viss tur som avgör var segern ska gå eller inte. För Tre Kronor är det bara att packa och åka hem tyvärr.

Desto bättre gick det för Finland som slog Tjeckien med 2-0 i en väldigt spännande match där det stod 0-0 väldigt länge. Niklas Hagman bröt måltorkan 13.34 in i tredje när han styrde in ett skott från Janne Niskala i spel i numerärt överläge. Tjecken Pavel Kubina kunde inte ta hand om Hagman eftersom han tappat hjälmen, och spel utan hjälm är inte tillåtet. Valtteri Filppula avgjorde i tom kasse 18.25 in i tredje perioden.

Även USA vann med 2-0 över Schweiz efter att båda målen kommit i tredje perioden. Det var Zach Parise som kunde trycka in en retur i power play bakom den utmärkte schweiziske målvakten Jonas Hiller. Klockan hade då stannat på 2.08 i den tredje perioden. Parise avgjorde också med 2-0 i tom kasse i slutet av matchen.

Den på förhand hetaste kvartsfinalen var den innan OS tilltänkta finalen mellan Kanada- Ryssland. Två lag med många drömspelare i och det var en härlig stämning i Canada Hockey place. Det blev en stormatch men kanske inte så som de flesta hade tänkt sig på förhand. Kanada vann efter osannolika 7-3 sedan man stundtals spelat ut Ryssarna. Efter första perioden stod det 4-1 och vi fick se några riktiga läckra mål. Kanada visade sin hemmapublik att man är sugna på att ta OS guld och att man förtjänar favoritstämplen. Nu möts USA- Finland och Kanada- Slovakien i semifinalen.

Våra båda curlinglag tog sig till semifinal. Herrarna slog Storbritannien i särspel med 7-6 och nu väntar Kanada i semifinalen. Damerna spelar mot Kina i semifinalen.