tisdag, februari 16, 2010

Vi behöver en feministisk strategi för jämställd kultur

Vänsterpartiets riksdagsledamot och ordförande i kulturutskottet, Siv Holma, kräver en feministisk strategi för jämställd kultur.

Var tredje kvinna som jobbar inom svensk film och teater har blivit sexuellt trakasserad på sitt arbete. Det visar en undersökning som Ekot gjort bland Teaterförbundets medlemmar. Vänsterpartiet kräver nu en feministisk strategi för jämställd kultur.

- Det är helt oacceptabelt att kvinnor inom teater och film ska tvingas stå ut med manliga kollegors sexuella trakasserier, säger Siv Holma (V), ordförande i riksdagens kulturutskott.

Vänsterpartiet har länge påtalat att något måste göras åt den bristande jämställdheten inom kulturlivet. Trots att kvinnor är i majoritet, både i publiken som bland utövarna så dominerar män på maktpositionerna.

- Självklart påverkar den manliga dominansen på ledande positioner jämställdheten negativt, och tillåter sexuella trakasserier att frodas. Därför måste fler kvinnor få mer makt inom kulturlivet, säger Siv Holma (V), ordförande i riksdagens kulturutskott.

Inga kommentarer: