söndag, februari 28, 2010

André Myhrer tog en överraskande bronsmedalj

Det blev även medalj på OS näst sista dag för Sverige. Det var i den alpina slalombacken det skedde då herrarna avgjorde sin slalom tävling. Det var André Myher som tog brons efter ett fantastisk andra åk. Myhrer, tia i första åket, tog ledningen med 90 hundradelar i andra och alla åkare som följde tappade mot svensken. Ända tills fyran från första åket, Ivica Kostelic gav sig ut i backen. Kroaten gick i mål 28 hundradelar före Myhrer. Men svenskens tid räckte till en tredjeplats. Ledaren från första åket Giuliano Razzoli, Italien, höll ifrån och tog guldet. Ivica Kostelic tog sitt andra silver i detta OS.

Även i herrcurlingen hade vi bronsmöjligheter då Sverige mötte Schweiz. Lag Edin förlorade tyvärr med 5-4 efter en riktigt spännande och välspelad match. Sverige hade greppet om medaljerna men Schweiz vände med två poäng i sista omgången. Skippern Niklas Edin klarade inte av att lägga in Sveriges sista sten framför Schweizs sten. Schweiz, som hade sista stenen, kunde sedan enkelt lägga in en sten till och ta två poäng. Guldet tog Kanada efter 6-3 mot Norge.

Damernas hade sin traditionella långdistans lopp 30 km som sista olympiska gren i längdspåren. Det blev en spännande uppgörelse på spurtrakan mellan mellan OS två skidgiganter: Polskan Justyna Kowalczyk och Norskan Margit Björgen där polskan spurtade hem segern. Det var Kowalczyks första OS-guld. I Vancouver har hon också tagit ett silver och ett brons, alla medaljer i individuella lopp. I Turin 2006 blev Kowalczyk trea på 30 km. Björgen är spelens drottning med tre guld, ett silver och ett brons. Norskan är den nionde olympiern som tar fem medaljer i ett vinterspel. Finland tog bronset genom Aino-Kaisa Saarinen. För de svenska deltagarna så slutade Charlotte Kalla sexa, 1 minut och 24 sekunder efter, Anna Olsson kom på nionde plats nästan 2 minuter och 30 sekunder efter medan Ida Ingemarsdotter bröt efter 15 km.

Efter utskåpningen i semin mot USA i hockeyturneringen med 1-6 reste sig finnarna och tog hand om bronset efter en 5-3 seger över Slovakien. Men inför den sista perioden låg finnarna under med 1-3 sedan slovakerna gjort en bra andra period. Finland fick fart i tredje med två snabba mål. Olli Jokinen satte 4-3 med sitt andra mål i matchen. Tillsammans med omdiskuterade, och storspelande, målvakten Miikka Kiprusoff blev han matchvinnare.