tisdag, februari 09, 2010

Stationhuset i Linnefors

Vintern fortsätter till synes utan ett slut. Vi befinner oss i andra veckan i februari och kylan och snön håller i sig. En riktig vinter alltså. Men var vintrarna verkligen mer vitare för? Jag tänker på det gamla ordspråket när "Anders braskar (är kall) skall julen slaska". Den hade ju inte varit aktuell för i tiden om julen och vintern varit vit hela tiden. Därmed inte sagt att det inte pågår en klimatförändring.

Vintern med sin snö ger oss fotografer fina motiv att visa för våra betraktare och dagens bilder är inget undantag. I dagen Östran var det artikel om Stationshuset i Linnefors som Banverket tyvärr vill riva för de har ingen användning för den. Där uttalade jag mig om att det vore synd att riva ett stycke historia så där utan vidare, men att man kanske inte heller kan stå emot utvecklingen. Men en så länge står den där som ett minne från forna tider och det var dit jag begav mig i dag.

Artikeln i Östran kan ni läsa om ni klickar: här

Bilderna här nere är tagna i går och i dag.En vacker vinterbild tagen i går vid vägen mellan Getasjökvarn och Örsjö. Hade de inte varit för snön kan man tro att träden just slagit ut sina vita blommor. Men snön skapar en fantastiskt landskap.


Även hästar behöver "pälsas" på så här års. Även denna bild är tagen i gårYtterligare en bild tagen i går vid Skäveryd. Långa vackra istappar som är så vackra men ack så farliga om det vill sig illa. Men man behöver ju inte stå precis vid husvägen.

Lyckebyån är halvöppen i strömmen där isen inte hinner lägga sig. Bilden som är tagen vid Skäveryd ser ut som en målning med härliga mörka färger i kontrast till den vita snön. Lägg märke till spåren vid åkanten.Resterande bilder är tagna i dag. Stationshuset i Linnefors skymtar bakom träden. När trädens löv är utslagna så ser man inte huset förrän man nästan är inpå knutarna.Det var i maj förra året jag var här sist. Inte mycket har ändrats sig, ja förutom att de var väldigt mycket snö i dag. Ingen som tänkt tanken att skotta vid stationshuset.Mycket snö är det i mina trakter i år, så även i Linnefors

Det som är så förbryllande är inredningen inne i själva huset. En förmodad plastväxt och så kan man skymta en dalahäst och en fönsterlampa samt gardiner. Vem har inrett huset och hur länge sen är det? Det ser rätt så övergivet ut för övrigt.
Det är spännande med gamla hus som alltid har någon historia att berätta för oss.Uthusen vid stationshuset är idag otillgängliga av all snö.


Tornado gillar snö men detta var kanske i mesta laget även för honom.Tornado plumsar i den djupa snön


Vill ni läsa mer om huset klicka på: "Spökhuset" i Linnefors

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

"Anders slaskar, julen braskar" skall det väl vara? Med andra ord: om det är regnigt och blött 30 november så kommer det att vara snö och så kallt att snön knarrar när man går på den när det blir jul.

Intressant nog fortsätter den globala uppvärmningen trots detta. Januari var rekordmånad igen, efter rekordåret 2009. Eftersom den mesta uppvärmningen nu sker till havs märks den dock inte - för tillfället.

Det finns ingen händig sommartorpare som vill ta över stationshuset, eller kanske till och med någon tysk eller holländsk familj som vill gå i exil i de mörka skogarna i norr?

Nicke Grozdanovski sa...

Man kunde säga tvärtom också. Det var hur vädret var den 30 november som styrde julhelgens väder.

Det är någon som hyr den. Han hörde av sig till Östran och var lite orolig för mitt besök där så jag inte gjort inbrott där. Men de har jag inte bara undersökt och personen i fråga har inte gjort något själv för att förhindra brott mer än att göra det spöklikt och kusligt. :)