måndag, februari 22, 2010

Extreme hockeynight

Köldchock, extremvinter, snökaos, chockvädret... domedags orden har haglat över oss i dessa snörika och kommunikations besvärliga dagar. Men så mitt i tumultet fick vi uppleva ett nytt ord borta från Vancouver nämligen Extreme hockeynight. Även om man ska vara försiktig med överord så är det bra sätt att beskriva de tre matcher som spelades i går i OS. Alla tre var repriser från de tre senaste OS-finalerna samtidigt som de var tre heta derbyn med mycket historia och prestige inbakad. Först ut var Nagano OS 1998 års finalpar Tjeckien- Ryssland. Då vann Tjeckien med 1-0 och i går blev det Ryssland som vann efter en spännande och välspelad match med 4-2.

Den första perioden var tät med högt tempo, som mattades något i andra. Ryssland gjorde mål i varje period och hade en tvåmålsledning i tredje. 3-1 kom efter att Ovetjkin satt in en tuff tackling mot Jaromir Jagr, som gjorde att Ryssland kunde komma loss två mot en och Malkin nätade från nästan ingen vinkel alls. Tjeckien reducerade i slutet av sista och matchen tätnade igen. Med ca 45 sekunder kvar tog man ut målvakten men lyckades inte få in pucken, i stället kunde Pavel Datsjuk avgöra till 4-2 i öppen kasse. Malkin gjorde 1-0 och 3-1 för gruppvinnande Ryssland som går direkt till kvartsfinal medan Tjeckien får kvala mot Lettland.

Match 2 spelades mellan finalisterna från Salt Lake City 2002 USA- Kanada som den gången vanns av Kanada med 5-2. I går vann USA med 5-3 och gjorde merparten av den fullsatta Canada Hockey place tysta. Det började redan efter 41 sekunder i den första perioden med ett stenhårt slagskott från Brian Rafalski som blev kvällens stora man. Rafalski gjorde sedan också 2-1 bara 20 sekunder efter att Eric Staal kvitterat för Kanada, och avlossade dessutom ett skott i tredje perioden som Jamie Langenbrunner styrde in bakom Martin Brodeur i Kanadas mål till 4-2, sju minuter in i sista perioden. Kanada förde matchen långa stunder och kom till flera heta chanser, men hade problem med effektiviteten. Sidney Crosby tände hemmapublikens hopp genom att sätta reduceringen till 4-3, framspelad av Rick Nash, i powerplay när drygt tre minuter återstod av matchen, och Kanada satte upp en massiv slutforcering. Men den kom försent och Vancouver spelaren Ryan Kessler gjorde mål i tom bur och sänkte hemmanationen definitivt Segern innebär att USA är klara för kvarten medan Kanada får möta Tyskland i kval .

I Turin OS 2006 hockeyfinal hade den tredje perioden knappt börjat förrän Niklas Lidström skjuter ett slagskott från blå linjen och gav Sverige ledingen med 3-2 ett resultat som stod sig matchen ut. I går möttes de igen och även denna gång vann Sverige denna gång med slutresultatet 3-0. Henrik Lundkvist höll alltså nollan och de för andra gången av två möjliga. Tre Kronor kontrollerade matchen från början till slut. Loui Eriksson gjorde 1-0 i den första perioden i spel fem mot tre. I den andra perioden ökade Niclas Bäckström till 2-0 innan Loui Eriksson gjorde 3-0, på nytt i power play. Tredje perioden blev mållös. Sverige imponerade i matchen och såg mycket piggare ut än finnarna och resultatet var hur rättvist som helst. Men vi får se vad detta betyder i slutändan. Resultatet innebär att båda lagen är klara för kvartsfinal och slipper kvala. Sverige som gruppetta och Finland som den bästa tvåan.

Skidskyttarna hade igår sina sista individuella lopp då masstarterna för både herrar och damer avgjordes. Dam distansen är 12.5 km lång och för de kvinnliga svenskorna var det att börja om från ruta ett då inga medaljer hittills bärgats trots stora förhoppningar innan. Det blev inge medaljer denna gång heller men trots det kändes det ändå inte speciellt negativt. För på förhand favoritippade Helene Jonsson åkte mer avslappnat i gårdagens lopp då hon använde loppet till att börja om från början. Hon slutade tia med två bom dryga minuten efter segrarinnan. Anna Carin Olofsson-Zidek kom 13 plats med fyra bom och sju sekunder efter Olsson. Vann gjorde Magdalena Neuner från Tyskland på tiden 35:19 före ryskan Olga Zajtseva som kom sex sekunder efter. Bronset tog Simone Hauswald från Tyskland.

Herr distansen är 15 km lång och här var Björn Ferry med ända fram till den sista stående skjutningen där han fram till dess var felfri. Men tyvärr missade han två av de fem sista skotten och tappade därmed tätkänningen. Han slutar tillslut på en tolfte plats. Ryssen Jevgenij Ustjugov avgjorde med ett ryck, ett par kilometer före mål. Fransmannen Martin Fourcade körde om utropstecknet Pavol Hurajt, från Slovakien men en kilometer kvar och säkrade silvret. Hurajt blev en överraskande bronsmedaljör. Både Ustjugov och Hurajt hade felfritt skytte på skjutvallen medan Fourcade fick tre missar men åkte så bra i skidspåren att det räckte till en silvermedalj, 9 sekunder efter den segrade ryssen. Hurajt var 17 sekunder efter ryssen.

Skicross gjorde OS-debut i går då herrarna körde sin tävling. Tävlingen har två moment, först en kvalomgång som körs en och en på tid och där de 32 bästa går till huvudtävlingen. Den körs i utslagningsmoment där fyra kör samtidigt och som börjar med åttondelsfinal där de två bästa går vidare till nästa omgång som och som naturligtvis har ett slut i en final där fyra åkare gör upp om medaljerna. En väldigt spännande idrottsgren helt i publikens och även i min smak. Vann gjorde Schweizaren Michael Schmid före Österrikaren Andreas Matt och Audun Grønvold från Norge.

Inga kommentarer: