lördag, februari 20, 2010

En ny medalj och en ny otäck krasch

Återigen tog Sverige en medalj och återigen fick vi uppleva ett otäck krasch i den alpina backen. Tre kronor mötte Vitryssland för första gången sen 3-4 förlusten i Salt Lake City 2002. Som vanligt full späckad OS-dag

Skidornas dubbeljakt är en rafflande tävling. Den innebär att man kör både klassik och fristil i samma lopp. Tävlingen börjar med klassiskt och sen byter man skidor efter halva sträcken och kör fristil. Damerna kör 2 x 7,5 km och den tävlingen avgjordes i går med Charlotte Kalla och Anna Haag som två medlajhopp. Charlotte Kalla lyckades inte fullt ut och mycket tack vare ett fall kom hon på en åttonde plats 1 minut och 20 sekunder efter segrainnan. Däremot lyckades Anna Haag hänga på toppen länge och hon såg väldigt stark ut. Åt segrarinnan från Norge Marit Björgen var det inte mycket att göra något åt men hon lyckades kämpa och slita till sig en förtjänstfull silvermedalj 0,4 sekunder före polskan Justyna Kowalczyk som kom trea och 0.5 sekunder före Kristin Störmer Steir från Norge som kom på den tunga fjärdeplatsen och blev utan medalj. Detta var Sveriges fjärde OS medalj och förhoppningsvis inte den sista. Fantastisk kört av Anna Haag som av förståeliga skäl var sprudlande glad efteråt.


Värre gick det för veteranen Patrik Järbyn som gör sitt femte OS i Vancouver. I herrarnas Super G föll han efter en grensling handlös i backen likt Anja Pärson två dagar innan. Det gick dock lite värre för Järbyn som fick föras till sjukhus efter fallet som såg otäckt ut. Han har drabbats av hjärnskakning och viss minnesförlust från olyckan. Han har fått skrapsår i ansiktet, men det finns inga tecken på andra allvarligare skador i huvud, nacke eller rygg. Han ska även ha full rörlighet i armar och ben. Skönt att prognosen trots allt god och jag hoppas verkligen att han snart är på benen igen. Vann Super G gjorde en norrman vid namn Aksel Lund Svindal på tiden 1:30.34 före två amerikaner nämligen Bode Miller som kom 28 hundradelar efter Svindal och Andrew Weibrecht tre hundradelar efter Miller.

Den 20 februari 2002 är en datum som är mörk i Svensk OS historia. Det var då Sverige mötte Vitryssland i hockeyturneringens kvartsfinal. En mumsbit eftersom Sverige hade spelat väldigt bra i gruppspelet och b la slagit Kanada med 5-2. Vitryssarna hade innan dess haft det tungt i sitt gruppspel med två 1-8 förluster mot Finland och USA. Kvartsfinalen kunde bara gå på ett sätt och det gjorde det inte. Sverige förlorade med 3-4 och rubrikerna efteråt var mer än nattsvarta. I går var det det dags för att återigen möta Vitryssland och det blev som tur var en seger med 4-2. Sverige ledde med 3-0 en bit in i den andra perioden och det såg hur stabilt ut som helst. Målskyttar fram till dess Daniel Sedin, Daniel Alfredsson och Johan Franzén. Men vitryssarna kom igen genom Dmitri Mialeshka som reducerade två gånger fram till 2-3 och det var match i allra högsta grad. När Vitryssland gjorde sitt andra mål hade klockan stannat på 10.33 in i tredje perioden. Strax därefter träffade Vitryssland ribban och kvitteringen var nära då. Men Sverige höll undan och med 10 sekunder kvar av matchen gjorde David Alfredsson 4-2 och seger blev ett faktum och kanske kan vi lämna det nationella traumat 2002 bakom oss. Det borde vi ha gjort för länge sen för vad hände 2006? Jo Sverige tog en grym revansch och vann OS-guldet i Turin OS. Övriga matcher i går. Tjeckien slog Lettland tämligen enkelt med 5-2 och Finland slog Tyskland med 5-0 och imponerade stort.

Inga kommentarer: