fredag, februari 26, 2010

Svenska curlingdamer till final och Kanadensisk guldfirande i hockeyarenan.

För fyra år sedan i Turin tog de svenska curlingtjejerna OS-guld efter en rafflande final över Schweiz. Nu har lag Norberg chans att försvara den guldmedaljen sedan man i går slagit Kina i semifinalen. Sverige dödade matchen genom att ta tre poäng i både femte och åttonde omgången, och Kina valde att ge upp matchen efter den nionde vid ställning 9-4.Finalmotståndare blir storfavoriterna Kanada som i den andra semin slog Schweiz med 6-5, efter att Schweiz skip Mirjam Ott missade hennes och matchens sista sten. Det kommer bli en spännande final och jag hoppas verkligen att de kommer att gå bra för svenskorna.

Herr laget spelade också semifinal och mötte Kanada men förlorade med 3-6 Niklas Edin och hans mannar hängde med i de inledande omgångarna, men efter en grov miss i den femte omgången, som gav Kanada tre poäng, var matchen i princip förlorad och svenskarna valde att avbryta i sista. Nu väntar Schweiz i bronsmatch på lördag klockan 18.00 svensk tid.

Damstafetten över 4x5 km var Sverige en av medaljfavoriterna men när Anna Haag insjuknade och inte kunde vara med så dämpades förväntningarna något. Trots det gjorde damerna än fin insats på samtliga sträckor och slutade på femte plats. Det var Anna Olsson, Magdalena Pajala, Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter som körde sträckorna för Sverige. Anna Olsson hade gett Sverige ett bra utgångsläge på den första sträckan och växlade i ledning till Magdalena Pajala som fick ett litet försprång på 2,8 sekunder. OS-debutanten orkade dock inte hålla i och halkade efter täten. Ida Ingemarsdotter gick ut på den avslutande sträckan som just femma efter en makalös uppkörning av Charlotte Kalla, som körde upp sig från åttonde till femte plats och tog in 40 sekunder på den näst sista sträckan. Ida Ingemarsdotter stod för en riktig kämparinsats på den sista sträckan och hängde länge med Finland och Tyskland i medaljjakten. Till slut fick Ingemarsdotter, sprintåkare i grunden, ge sig. Vann stafetten gjorde Norge före Tyskland och Finland.

Damkronorna hade chans på bronsmedaljen i matchen mot Finland. Tyvärr blev det förlust med 2-3 efter förlängningen Målskyttar för Sverige var Maria Rooth och Danijela Rundqvist. Matchen var jämn och spännande och det var små marginaler som avgjorde till finskornas fördel. Karoliina Rantamäki grusade Sveriges medaljplaner när hon gjorde 3-2 2.33 in i sudden.

Guldet tog Kanada efter 2-0 seger över USA. Samtliga mål kom i första perioden.
Matchhjältar fick hemmapubliken, inte bara en utan två. Målvakten Shannon Szabados hade bara släppt in ett mål under hela turneringen. I finalen stoppade hon 28 skott. Framåt stod Marie-Philip Poulin för båda målen, det första 13.55 in i första perioden och det andra knappt tre minuter senare på pass från Meghan Agosta.

Inga kommentarer: