torsdag, april 27, 2006

Göteborg- Hammarby 1-2

Hammarby slog IFK Göteborg på Gamla Ullevi efter en heroisk kämpainsats med 2-1 efter 1-0 i paus. Matchen utvecklades till en riktig rysare som hade de mesta en fotbollsmatch ska innehålla. Mål, spänning, utvisningar, missade målchanser och dramatik. IFK Göteborg hade i kraft av hemmaplan ett visst bollövertag och inledde matchen något bättre än Hammarby och skapade många hörnor under matchen som dock blev resultatlösa. Men i åttonde minuten kom det en kontring där Jeffrey Aubynn hittade Björn Runström som iskallt gör 0-1 till Hammarby och hela borta sektionen på Gamla Ullevi exploderar i ett grönvitt måljubel. Det var ett riktigt grant allsvenskt fotbollsmål. Blåvitt fortsatte att trycka på framåt och det blev fortsättningsvis många hörnor för blåvitt. Man fick hela nio hörnor under första halvlek mot Bajens två. Men Hammarbys försvar lyckas relativt gott att freda målet från påhälsning. Dessutom märker man att IFK Göteborg just nu är ett frustrerat lag som redan har fått en krisstämpel på sig. Laget har grus i maskineriet både på plan och sen har de en rättsprocess på sig, då är de inte lätt att spendera bra fotboll. Hammarby däremot spelar med ett stort självförtroende och fotbollskunnande som förhoppningsvis leder till guld i höst. Grunden är lagd i alla fall för en framgångsrik säsong. Man skapar en del farlighet på sina kontringar när man vinner bollen på mittfältet och ställer om snabbt. Hammarby har efter halvtimmen spelad en bra period med ett farligt nickläge för Runström och kalabalik efter en hörna där blåvitts målvakt Bengt Andersson fumlar med bollen, men den gången rullade bollen någon halvmeter utanför stolproten. Blåvitt har ett par farliga lägen innan paus där bl a Samuel Wowoah har ett läge att kvittera med lägger bollen över en utrusande Ante Covic. Pausledning för Hammarby med 0-1, kanske inte helt rättvist men Hammarby gör en godkänd första halvlek.

Andra halvlek blir den hittills dramatiska halvlek för Hammarby. IFK fortsätter med ett visst bollövertag och skapar några halvchanser. Hammarbys defensiva spelare försöker hitta anfallarna Runnström och Paulinho och är så när att lyckas nå fram. Efter 61 minuter får Bajenbacken Max von Schlebrügge sitt andra gula kort och därmed utvisning när han råkade peta bort bollen efter en avblåsning. Därmed missar han tyvärr nästa match som är derbyt mot AIK. Stora protester till följd av utvisningen resulterar i att tränaren Andres Linderoth förvissas upp på läktaren. Byten sker och Paulinho bytts ut mot Suleyman Sleyman som förstärker backlinjen. I den 69 minuten ökar Hammarby på sin ledning på nytt genom Björn Runström och precis som ledningsmålet genialiskt framspelad av Jeffrey Aubynn. Runström sätter hänsynslöst bollen bakom Bengt Anderssons bortre burgavel. Några minuter senare var de nära att bli 3-0 men Petter Andersson blir hårt nertagen av Magnus ”Ölme” Johansson som blev utvisad. Man kan tycka att när båda lagen fått varsin utvisning att spelet skulle jämna ut sig, men de blev tvärtom. Blåvitt ökade på trycket mot Hammarbys mål och i den 77 minuten kom reduceringen efter att Kalle Svenson slagit in en retur på frispark från Niklas Alexandersson. Efter de följer en nervpers ända fram till slutsignalen som kändes oändlig långt borta och när domaren lade till sju och en halv minut så gjorde de inte saken bättre. Naglarna blev obefintliga på fingrarna efter allt bitande. Blåvitt skapade ena chansen efter den andra och med tur och skicklighet lyckades Hammarby freda sitt mål för ytterligare påhälsning. I sista ordinarie spelminuten räddas en nick från Wallerstedt på mållinjen. I den 93: e minuten får så Marcus Berg läget med stort L. Alexandersson får bollen av Wendt i bortre delen av straffområdet och spelar in den till Marcus Berg som en dryg meter från mål bara har att styra in den (på volley), men Marcus missar bollen helt och en Hammarbyare kan rensa till ytterligare en hörna. Sen kom den befriande slutsignalen som bekräftade tre nya friska Hammarby poäng och de kändes oerhört skönt.

Bajen ska inte skämmas över segern och precis som bortasegern mot Malmö visar man att man kan rå på de tänkta topplagen på bortaplan och lägg till 0-0 mot Djurgården har Hammarby sju poäng på bortaplan mot tippade topplag och de är mycket bra inför fortsättningen. Bajen kämpar och sliter och de som jag efterlyste innan serien startade finns där till 120 % nämligen ett stort Bajenhjärta och att Linderoth lyckas plocka fram självkänslan och tron på laget. Det som dock är mest glädjande som också är en kombination av allt är att Hammarby lyckas vinna även om man blir satt under press. Bollen studsar vår väg. Nu gäller de bara att kunna slå lag som vi ska slå. De är de som varit lite bekymmer under åren. Fast nästa match är inte som vilken match som helst. Den spelas på onsdag den 3 maj på Söderstadion då vi välkomnar våra kusiner från norra delen av staden, nämligen Solna, AIK till Södermalm. Det är inte bara ett hett derby, den första derbymatchen mot AIK på söderstadion på många år, utan också en ren seriefinal.