onsdag, april 12, 2006

Damfotboll

Snart sparkar Damallsvenskan igång nämligen den 17 april och det får mig och tänka på vissa diskussioner vad gäller damidrott. Damidrotter har ofta ifrågasatts av vissa män som hela tiden roar sig med att jämföra herridrott med damidrott med den slutsats att herridrotten alltid är bättre och roligare att se på. Jag har svårt att engagera mig i denna diskussion för jag finner den ointressant och meningslöst. Men ibland kan jag inte låta bli att reagera.

Man märker ibland att de individuella idrottsgrenarna för kvinnor oftast är mindre ifrågasatt än vad lagidrotter är. Det är ingen som ifrågasätter Anja Pärson och ingen som jämför henne med herråkarna i alpint. Likadant är de med Kajsa Bergkvist, ingen som jämför henne med Stefan Holm och de ska ingen göra heller. Både herrarna och damerna gör sin prestation utefter sina förutsättningar. Men däremot fotbollstjejerna ska oftast jämföras med herrarna. Man försöker på olika sätt visa på att damfotbollen är tråkig att titta på och dessutom vissa t o m menar att de inte kan spela fotboll. Jag tycker de är en förolämpning mot alla de kvinnor som lägger ner sin själ, energi och glädje på sin idrott. De har all rätt att utöva sin idrott utan bli ifrågasatta av andra.

Bland många olika förslag man har hört som ska göra damfotbollen roligare att titta på är:

- Mer utmanade klädsel: Det var någon idiot som för några år sedan ville sponsra Malmö FF’s damlags matchställ. Det skulle vara mer korta shorts och utmanande tröjor med bjällror på strumporna som höjdpunkt. Kommentarer behövs inte för att visa denna att denna idiotiska påhitt som är den värsta övertrampen hamnar i papperskorgen

- Mindre plan: Vissa menar att en mindre plan ska göra damfotbollen mer attraktiv och visst, denna idé är värd och diskutera och är mer seriös än ovanstående förslag. Men jag anser att då tar man bort fotbollens själ om man ska göra planerna mindre och varför ska kvinnorna ändra på den sport de har valt? Nej de ska vara samma planer som kvinnorna spelar i som herrarna detsamma gör.

- Mindre lag i serien: En del vill banta dagens allsvenska från nuvarande tolv lag till tio och argumentet för är att göra serien mer intressant och mer jämn. Detta är också ett tänkvärt förslag som tål att diskuteras men jag anser att fler matcher i serien gör att kvalitén blir bättre och att dessa tolv lag bidrar till bredden av damallsvenskan. Men de är absolut vikt för damfotbollen attraktionskraft att serien blir jämnare och att fler lag än Umeå IK, Djurgården/Älvsjö och i viss mån Malmö FF utmanar om guldet. Om detta sker kommer allsvenskan bli mer intressant och accepterad

Men innan de sker så är det en självklarhet att kvinnor ska spela fotboll på samma villkor som män. Det finns plats för båda inom fotbollsfamiljen och ingen ska behöva konkurrera ut den andre. Låt kvinnorna spela fotboll utan att bli jämförda med männen. Det är en del av jämlikheten och feminismen.

3 kommentarer:

Johnny sa...

Detta är ju givetvis minerat område.. Men det som jag tror är din viktigaste poäng är att man inte nödvändigtvis behöver jämföra rakt av. Utan se tjusningen i tävlingsmomentet.

Jag brukar tänka på handboll i dessa frågor. För ett antal år sedan följde jag såväl damhandboll och herrhandboll i Kalmar.

Där herrhandbollen gick på kraft gick damhandbollen på teknik. Det var samma sport men inte jämförbara fullt ut. Dock var det ingen skillnad i spänning och tävlingsmoment.

Nicke Grozdanovski sa...

Precis min poäng Johnny.. Man behöver inte jämföra hela tiden. Jag kan njuta av både herridrott och damidrott och uppskattar sporten för den de är. Hoppas att fler gör de och inte lägger en massa vikt vid jämförelse hela tiden. De blir så mycket roligare då

Anonym sa...

Ja nicke och Johnny jag håller med, men vill poängtera att damidrotten ligger långt efter när det gäller att få finaniering av sin verksamhet och uppmärksamheten i media.Detta ser man tydligt när det gäller satsningar inför os och liknade vad ett damhockey silver är värt mot ett herrhockey silver nu blev det ju guld för herrana denna gång vilket var skoj. Men för min del såg jag damernas finalplats vara en mer bragd med tanke på deras resurser som är inte ens i närheten i jämförelse med anadra ord al sport har sitt sätt att utföras men resurserna bör vara lika