onsdag, april 19, 2006

Fight fire with fire

Vi skriver 2006 och människans förmåga att förgöra varandra har gått framåt sen begynnelsen. Från enkla klubbor för några miljoner år sedan till avancerande kärnvapen som kan förstöra allt levande på vår planet. Det är en märklig utveckling som människan tagit som säkert inte var meningen när vi människor uppkom en gång i tiden. Vad driver oss att förgöra varandra? Det är en väldigt intressant fråga och så klart mycket filosofiskt. Vi har i nästan alla tider haft ett behov och möjlighet att förgöra varandra. Ju mer intelligentare vi blev desto mer tog vi död på varandra. Krig och elände har följt våra fotspår. Det har handlat om jaktmarker, religion, gränser, hämnd och andra orsaker till krig. När ett folkslag uppfann ett bättre vapen var de andra inte sena att skaffa sig likadana eller förbättra det nyuppfunna. På så sätt har kapprustningen stegrat och blivit de det har blivit idag. I dag har vi kärnvapen och om inte skulle vara nog kan vi alltid ta fram de kemiska eller biologiska vapnen. Det finns inga gränser för uppfinningsrikedomen.. och de mest otäcka är att vi använt dessa vapen mot andra i krig.

Idag har några länder kärnvapen, desto fler har andra massförstörelse vapen eller på väg att skaffa sig sådan. Det finns ett land som använt kärnvapen mot andra och de är USA mot Japan 1945. Detta kärnvapen makt hotar nu andra länder med kärnvapen om de inte slutar att anrika Uran som i slutänden kan ge kärnvapen. Först var de Irak och nu är de Iran som står på tur. Tanken på att Iran är på väg att skaffa sig kärnvapen skrämmer mig lite, de ska erkännas. Men jag tror samtidigt inte att de automatiskt leder till att Iran använder dessa vapen i angreppsyfte. De vet väl också att kärnvapen är farligt för mänskligheten. Jag tror dock knappast att de hjälper med hot och framför allt inte att hota med kärnvapen. Dubbelmoralen frodas i USA och de bryr sig inte om världen bara deras intressen tillgodoses. ”Vi ska spränga Iran med kärnvapen för att hindra de att skaffa kärnvapen” Hur tolkas de i Teheran? Jodå, de precis rätt grogrund för Iranierna att skynda på med atomforskningen och då har man legitimt skäl att anropa att de är för självförsvarets skull.

Sen hoppas vi givetvis att Iran slutar med kärnforskningen och tar sitt sunda förnuft för världsfredens skull och de gäller USA med. Sluta hota andra länder, de leder bara till kapprustningar och ofred. Se bara på Irak, Man fick bort diktatorn Saddam Hussein som USA en gång i tiden stödde när Irak-Iran kriget pågick under åttitalet, men va har man fått i stället? Man har inte lyckats skapa fred och harmoni i Irak och nu har man fastnat i en mardröm utan slut igen, precis som man gjorde i Vietnamn. Jag tycker inte de är läge för George Bush att hota ytterligare ett land när kaoset är så stort i Irak. Man bör städa upp där först om man nu har ett behov av ytterligare ett krig. Jag vet att världen inte har ett sånt behov. Vad världen behöver är fred och stabilitet för de utsattas skull och mänskligheten.

”NO MORE WAR”

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.vanstertaxi.nu/