fredag, april 14, 2006

En stilla Bön

I dag har påskens högtid inträtt i och med att de blivit Långfredag och många är långlediga utom vissa som måste jobba även om de är påsk. Samhället måste funka ändå på olika områden annars kollapsar samhället. Det är egentligen då alla dessa ”jobb som inte är riktiga” som borgarna ibland utrycker det i mina öron förolämpande verkligen visar hur viktiga de är för samhället. Alla dessa jobb som är inom den offentliga sektorn, den samhällsbärande sektorn, som är så himla viktigt för ett samhälles funktion. Jag tänker på alla vårdbiträden eller som vi i Emmaboda kallar oss omsorgssassistenter , på alla som jobbar i vården på olika områden, alla som jobbar inom räddningstjänsten, Polisen alla dessa människor som jobbar inom handel och hotell med mera. Hur skulle samhället se ut om alla dessa människor inte jobbade en dag. De skulle bli kaos och anarki. Inget skulle fungera utan allt skulle kollapsa. Det är därför vi måste uppskatta alla som jobbar inom offentliga sektorn och bekämpa alla de som ser ner på dessa i och med att man säger att de inte är riktiga jobb.

Inom Alliansen som är så ”eniga” arbetar man för att begränsa den offentliga sektorn. Man tror att allting bli bättre bara de blir privatiserat. Då först blir de ”riktiga jobb”, när man kan tjäna profit på det grundläggande i ett samhälle. Allt handlar om det i den borgerliga alliansen att man ska tjäna pengar.

Vi i vänsterpartiet ser annorlunda på detta. Vi menar att det istället måste till mer personal inom den offentliga sektorn och att höja statusen på yrkarna genom att b la höja lönerna. Vi går till val på att de ska anställas 200 000 nya jobb inom den offentliga sektorn. Det är mycket bättre att satsa pengar på detta vis än att sänka skatten som den borgerliga alliansen vill. Det låter bra med sänkta skatter, men de är inte gratis de heller utan måste betalas på något sätt och då får den offentliga sektorn stå tillbaka. För mig är satsning på fler anställda inom offentlig sektor mer offensivt tänkande än att sänka skatter som jag tycker är defensiv politik. Man får ut mer av skattepengarna med bättre offentlig service som kommer de behövande till del och de är en rättvise fråga och solidaritet med dem som behöver hjälp från samhället av olika anledningar.

Vi kan inte påverka lönefrågan så mycket utan de är arbetsmarknadens parter som förhandlar om lönerna, men vi kan göra och ska göra är att vi ska stötta fackföreningarna i deras kamp för högre löner.

Därför kommer jag denna påsk be en stilla bön att inga moderater, folkpartister, centerpartister och framför allt inga kristdemokrater hamnar i regeringsställning efter höstens val. Det vore förödande för de behövande i samhället.

RÖSTA RÄTT, RÖSTA RÖTT

Sen vill jag också passa på att önska alla mina bloggläsare och vänner en Glad Påsk

1 kommentar:

Anonym sa...

japp glad påsk på dig med du är flitig med din blogg men snart komer jag med med nytt ha det bra kamrat Micke