tisdag, april 11, 2006

Djurgården- Hammarby 0-0

Gårdagens derbymatch på Råsunda slutade mållöst 0-0 inför 30139 åskådare. Matchen inleddes med att Djurgården satte full fart och tog direkt grepp om matchen. DIF skapade en del farliga hörnor som dock Målvakten Ante Covic var bra med på. Blårändernas första 20 minuter visade varför de har ett av Sveriges bästa lag på pappret. Man visade upp ett bra passningsspel och tempot i anfallen var rätt så bra. Bajens försvar stod dock upp bra mot anfallen och lyckades rensa undan bollarna Man fick aldrig någon panik utan stoppade Djurgårdens anfall i rätt tillfälle. Efter hand så bedarrade djurgårdens offensiv och Hammarby tog sig in i matchen och skapade några farligahalvchanser. Men halvlekens farligaste målchans stod Djurgårdens nya brasse Qurino Thiago da Silva för när han efter halvtimme spel får pannan på bollen och tvingar Ante Covic till en bra räddning. Mållöst i första halvlek alltså med mersmak för Djurgården.

Andra halvlek var bara tio minuter gammal när det mest dramatiska i matchen uppstod. Djurgårdens Mattias Jonsson sköt bollen som tog på Bajens isländske back Gunnar Thor Gunnarsson arm och Djurgården ville ha straff som dock domaren Jonas Eriksson från Stockholm valde att fria. Sekunderna efter så rammar Jonsson islänningen och båda blir liggande med smärtor. Domaren visar ut den svenska landslagsmannen Mattias Jonsson som linkandes med hjälp av två man lämnar Råsundas plan. Svårt att säga om de var straff, tycker dock inte att de ska vara de. Bollen söker armen och inte tvärtom, men de är en bedömningsak tycker jag och svårt att säga om de var rätt eller fel. Däremot är de en klar utvisning på Mattias Jonsson som kommer sent in i närkampen och kapar Gunnar Thor Gunnarsson. Men jag tror inte de var medvetet utan Jonsson var väl lite extra het när han vill vinna bollen i närkampen. Efter utvisningen tar Hammarby över matchen men har jättesvårt med den sista passningen. Man spelar rätt så okej fram till den avgörande sticket men sen blev de stopp. Ska också säga att Djurgården spelade väldigt bra försvarsspel och hindrade bajen att skapa några farliga chanser. Blåränderna var hela tiden rätt på bollen i försvarsspelet. Hammarbys stora chans kom i absoluta slutsekunderna då Paulinho fick till en bra skott mot mål efter en nickskarv av Max von Schlebrügge. Men Djurgårdens målvakt Pa Dembo Tourray gör en snabb reflexräddning.

0-0 slutade alltså matchen och de har aldrig hänt i historien att ett derby mellan Djurgården och Hammarby slutade mållöst. Resultatet får väl anses vara rättvist då lagen hade var sin halvlek. Matchbilden var av typsik derbykaraktär med mycket kamp och mindre skönspel. Båda lagens försvar spelade bra och målvakterna likaså. Däremot kan anfallsspelet bli bättre, speciellt Hammarbys. Djurgården visade upp ett bra anfallsspel i första utan att skapa alltför många heta chanser. Hammarbys anfall försökte i andra men de sista passningen kom inte till rätt person eller sögs in av Djurgårdens försvar.

Jag tycker Ante Covis i mål var stabil matchen igenom likaså försvarsspelet var helt okej i går. Det offensiva spelet kan bli bättre och de kommer de också att bli och de har man chans att visa upp när Bajens längsta bortaresa äger rum i nästa omgång då Malmö FF väntar på Malmö stadion. Matchen spelas på annandag Påsk den 17 april.