tisdag, september 12, 2006

Mina tankar inför Kommunvalet på söndag

För fyra år sedan tappade vi ett mandat och våra tre blev två. Besvikelsen på valnatten för fyra år sedan minns man så väl. Vi konstaterade då att Socialdemokraterna fick 56.6% av rösterna, en ökning med hela 9,8% och därmed egen majoritet i kommunen de kommande fyra åren. Vi hade samarbetat bra (s) och (v) under perioden 1998-2002 men nu ville kommunväljarna att socialdemokraterna skulle styra själva och de har de också gjort under senaste mandatperioden.

När man lägger till våra 4.6% med socialdemokraternas 56,6 får man siffran 61,2 % och då kan man konstatera att väljarna var nöjda med den förda politiken men att vi blev uppätna av socialdemokraterna. Vi tappade -2,5 % i förra valet och dessa procent gick till Socialdemokraterna Med dessa siffror mot sig kommer de borgerliga ha stora svårigheter att rubba vänsterblocket på söndag. Därför tror jag inte på maktskifte i detta val. Det är för mycket stor marginal för det denna gång

Frågan är om Socialdemokraterna kan göra ett lika bra val på söndag. Inte ens de själva tror de. De mobiliserar allt de har men kommer de att räcka till egen majoritet på söndag? Jag tvivlar på de och det är där vi i vänsterpartiet kommer in i bilden. Jag tror nämligen på att vi har alla möjligheter att ta tillbaka vårt mandat som vi tappade förra gången och varför inte ytterligare ett? Vår målsättning på söndag är att öka med minst ett mandat, att behålla vänstermajoriteten men samtidigt bryta Socialdemokraternas egen majoritet. Att de blir en vänsterpartistisk + socialdemokratisk majoritetstyre efter valet.

Men för att lyckas måste vi öka i alla valdistrikt i kommunen denna gång och inte tappa som vi gjorde i alla valdistrikt för fyra år sedan. Det är ett märkligt fenomen att får man framgång får man de överallt och det är den vinnarkänslan vi ska skapa.

Men det absolut viktigaste är att folket går och röstar, det är liksom hela förutsättningen för valet och för en del av vår demokrati. Får vi högt deltagande i valet har vi större chanser att vinna och tvärtom för ett lägre valdeltagande. Men även om man bortser från partiegoistisk synvinkel så är det viktigt även ur samhällssynvinkel att det blir ett högt valdeltagande. Det ger valet mer tyngd med en hög valdeltagande siffra.

Nu är de bara fem dagar kvar och tillskillnad från rikspolitiken har vi i kommunen inga opinionsmätningar att gå efter så man vet egentligen inte hur de kommer att sluta. Det enda man kan gå efter är känslan och den är väldigt bra tycker jag. Vi har förutsättningar att göra ett bra val i Emmaboda kommun. Det vore en stor framgång för vår förening och våra medlemmar och de vore kul att visa att även om man inte är en stor partiförening med jättestora ekonomiska resurser så har man möjligheter att lyckas. Det är de vi ser just nu. Våra möjligheter att göra Emmaboda kommun bättre. Men nu måste vi kämpa på in i det sista för en valframgång för Vänsterpartiet, Emmaboda

Gå och rösta på söndag.

Inga kommentarer: