torsdag, september 07, 2006

Vänsterpartiet vill börja diskutera äldrepolitiken

I dag publicerades vår intervju i Östra Småland och den publiceras i sin helhet även på min blogg

Hugo Grönlund och Nicke Grozdanovski

Äldreomsorgen och äldrepolitiken, samt integrations- och jämställdhetsfrågorna.
Det är några av vänsterpartiets hjärtefrågor inför kommunvalet i Emmaboda i höst.
- När det gäller äldreomsorgen vill vi bland annat förändra biståndsbedömningen för särskilt boende, så att den inte ligger på de olika enhetscheferna, utan att man har en speciell tjänst för just detta, vilket finns idag i 237 av Sveriges kommuner, däribland grannkommunen Tingsryd som har haft det så i tio år och inte lär gå tillbaka från detta.

Säkrare bedömningar
- Vi tror att en sådan lösning dels skulle underlätta för att få till stånd säkrare bedömningar, samtidigt som enhetscheferna då också kan komma ut och arbeta mer nära verksamheterna, säger Hugo Grönlund. - Dessutom menar vi att man inte enbart ska ta hänsyn till fysiska och psykiska handikapp i bedömningen, utan att även den sociala biten som ensamhet ska vara ett kriterium för bedömningen, fortsätter Nicke Grozdanovski och betonar att kommunen genom bra service och hemtjänst ska möjliggöra för äldre att kunna bo kvar hemma, men samtidigt heller inte tvinga någon till det.

Vill ha diskussion
- Därför vill vi också få till stånd en diskussion kring äldrepolitik, och bland annat vad som egentligen avses med "kvarboendeprincipen", påpekar Hugo Grönlund. De båda vänsterpartisterna påpekar att det idag inte finns någon laglig möjlighet att helt avskaffa biståndsbedömningen för särskilt boende, men att kommunens socialnämnd däremot har möjligheten att sätta upp kriterierna för bedömningen, och då kunna införa en något enklare bedömningsmodell. - Det är fortfarande tjänstemännen som ska göra själva bedömningen, men det är vi som politiker som sätter upp inriktningen och reglerna. När det gäller integrationspolitiken betonas vikten av mångfald i samhället, både på skolor, arbetsplatser och i andra miljöer, och man påpekar att man också legat bakom förslaget om att ta fram ett integrationspolitiskt handlingsprogram. Jämställdhetsfrågor När det gäller jämställdhetsbiten tycker man att detta är något som blivit eftersatt de senaste åren efter att ett tag ha jobbats rätt ambitiöst med. - I bildningsnämndens bokslut står till exempel bara att "Jämställdhet börjar redan i klassrummet" och inte ett ord mer och det säger inte mycket, konstaterar Hugo Grönlund som även efterlyser till exempel lönestatistik sett ur ett genusperspektiv. De båda vänsterpartisterna ser också skolan som en viktig bit, där satsningen på elevfullmäktige lovordas och de hoppas även att kunna få se en "inflytelseklassad" skola skapas i kommunen. Man vill också ha igång en framtidsgrupp som permanent jobbar med framtidsfrågor för kommunen och att det också ska skapas någon form av forum för ungdomarna för att få föra fram sina synpunkter och tankar om hur de vill ha i samhället.

Vill ha ungdomar kvar
- Till skillnad från en del andra partier som talat om att det är bra att ungdomarna flyttar härifrån för att se sig om och sedan någon gång kanske komma tillbaka när de blivit äldre så tycker vi det är bra om ungdomarna trivs här och stannar kvar och bildar familj, och då är inte minst en bra skola en viktig del, menar Nicke Grozdanovski. - Vi kan ju heller inte ha en situation där alla yngre flyttar härifrån för att sedan komma tillbaka när de blir gamla, då blir det inte mycket till samhälle, påpekar de beträffande den negativa befolkningsutvecklingen.

Ringlinje med buss:
På kommunikationssidan efterlyser man någon form av en ringlinje runt om i kommunen, gärna efter det flexturssystem som med framgång provats i Nybro kommun. - Det är viktigt att folk har möjlighet att ta sig mellan de olika orterna i kommunen, betonar de. - Däremot vill vi inte ha någon ny flygplats i kommunen, men vi ser gärna att det görs satsningar på motorsport här, förklarar Hugo Grönlund.

Andra saker som man från vänsterpartiets sida också vill se satsningar på är stöd till kulturföreningar, biblioteksutveckling och en bra konsumentrådgivning i kommunen.

Anders Karlsson, Östra Småland 060907

Inga kommentarer: