söndag, augusti 03, 2008

Hammarby är favoriter på Söderstadion

Hammarby tar i kvällens allsvenska match emot Ljungskile på Söderstadion. En match där Bajen är klara favoriter till att vinna och ta säsongens nionde allsvenska seger. Men det kommer krävas stort tålamod och fokusering på uppgiften om detta ska sluta lyckligt. Ljungskile lär backa hemåt och krympa ytorna för hemmalaget så det gäller att få hål på dem tidigt.

I Hammarby är tre spelare borta pga. skador, alla tre försvarare. Emil Johansson har att ha fått känningar i låret på fredagens träning. José Monteiro och Klebèr Saarenpää är inte heller med i truppen. Det innebär att Kristoffer Björklund kommer att vakta målet. Han gjorde en bra insats mot Örebro i måndags men släppte ändå in ett mål som kanske inte var helt otagbart. Säkert är Björklund revanschsugen inför matchen i kväll.

Backlinjen är sårbart med alla skador. Suleyman Sleyman, Christian Traoré är givna på mittbacken och David Johansson på en av kanterna. Vilken ska spela på den andra kanten är frågan? Både mittfältaren Mikkel Jensen och anfallaren Alagie Sosseh har vickat i backlinjen på ett bra sätt förut. Men jag tror att tränare Tony Gustavsson väljer Mikkel Jensen i försvaret för att han känns mer naturlig där än anfallaren Sosseh.


Mittfältet är Bajens starkaste lagdel för närvarande där jag tror att samtliga fyra som startade senast mot Örebro på nytt får förtroende i kväll. Bajens senaste målskytt Petter Andersson hoppas jag ska fortsätta leverera framåt, likaså Erkan Zengin som gjorde en utmärkt insats mot Örebro och han ser verkligen ut att ha sin bästa form nu än på länge. Sen har vi de två andra slitvargarna Louay Chanko och Harris Laitinen som inte ger motståndarna en lugn stund.

Framåt såg det lite tunt mot Örebro. Nu när både Charlie Davies är borta i Kina och Paulinho i Sydkorea är det tungt ansvar som vilar på de båda nya spelarna Olof Guterstam och Nathan Paulse. Jag tror fortfarande att de kan axla ansvarets mantel men att de behöver lite tid på sig att komma in i spelrytmen. Jag hoppas att någon eller varför inte båda gör mål i kväll. Det skulle betyda mycket för dom.

Bortalaget Ljungskile är som bekant nykomlingar i årets allsvenska. Man har gjort det bättre än förväntat och ligger på en fjortonde plats som innebär kvalspel med 13 inspelade poäng. Man har gjort 13 mål och släppt in 27. Man spelar efter sina förutsättningar och att möta Ljungskile är inte så lätt som det låter. Det fick AIK bitter erfara när man förlorade för två omgångar sedan i Ljungskile med 2-1 och när laget möttes i förra omgången på Råsunda vann AIK knappt med 1-0 efter ett väldigt sent mål. Så Hammarby får absolut inte ta lätt på denna uppgift. I LSK saknas avstängda Aleksandar Kitic samt skadade Edwin Phiri (baksida lår). Ett frågetecken finns även kring Damir Vitas som tvingades utgå i senaste matchen mot AIK. Bästa målskytt i LSK är Andreas Kristoffersson som leder den interna skytteligan med 6 mål så honom får Bajen se upp med.

Tre poäng mot Ljungskile är ett måste för Hammarby i jakten på lagen framför. Det som bekymrar mig lite är att inte fler deltar i målskyttet. Som det känns nu på förhand är det bara Petter Andersson som kan göra mål i dagens Bajen när vi saknar Paulinho och Davies. Fler spelare måste anteckna sig i målprotokollet därför ser jag gärna att andra än Andersson gör mål i kväll. Men skulle de inte bli så utan Andersson gör Bajens enda segermål i kväll så gör det absolut ingenting. Jag lovar.

Mitt tips för kvällen är att Hammarby vinner med 4-1 och att Paulse gör två, Guterstam och Zengin var sitt.

Inga kommentarer: