lördag, augusti 23, 2008

En historisk höjdfinal och Norsk guldglädje bland mycket annat i dag

Näst sista OS dagen bjöd på de kvinnliga lag idrotternas finaler, höjdhoppfinal även de för kvinnor, Världens bästa Persson i medaljkamp, norsk guldyra på spjutkastning och en svensk domare som oförtjänt fick känna på en ursinnig kubans tår.

Jag är väldigt sport intresserad, det kan väl knappast någon som läser min blogg undgå att lägga märke till, men det finns sporter som jag inte har en endaste aning om mer än att de existerar. En sådan idrott är kampsporten taekwondo. Det är inte för att jag på något sätt nonchalerar dessa som utövar denna sport utan för att jag inte finner det intressant att man pucklar på varandra. Hade de inte varit för kubanen Angel Matos som fick hjärnsläpp och sparkade en svensk domare vid namn Chakir Chelbat blodig så hade jag inte nämnt det här. Kubanen hade visst blivit förbannad för att han blivit bortdömd för att han tagit för mycket tid på sig när hans skadade ben togs om hand. Han rusade upp på mattan, började knuffa den svenske domaren och attackerade honom senare med sparkar. Hans skadade ben läkte tydligen väldigt fort i ilskan. Chakir Chelbat fick uppsöka sjukhus och sy fyra stygn medan den kubanske "Ängeln" Angel Matos förmodligen har gjort sin sista Taekwondo tävling eftersom han med all sannolikhet helt riktigt blir avstängd på livstid för detta överfalls skull.

Tänker på detta och jämför fallet med den svenske brottaren Ara Abrahamian som var väldigt väldigt nära att ge sig på den flinande brottardomaren efter skandalmatchen tidigare under dessa olympiska spel. Det var tur att ledarna lyckades mota undan Abrahamian innan han hade gjort sig själv olycklig. Det är därför som han i dag kan gå i från denna händelse med högburet huvud och hjältestatus trots att brons medaljen fråntogs honom. Han kan vidare kämpa mot brottar förbundet för rättvisa och nya bedömningsregler och jag tror att han kommer lyckas med detta. För kubanen däremot finns ingen framtid inom idrottens värld. Ingen kommer att lyssna på honom och ta sig an hans fall i Taekwondons värld.

När tyvärr svenska idrottsmän och kvinnor haft svårt att hävda sig i detta OS kan man imponeras och glädjas åt våra grannländers framgånger. I dag tog spjutkastaren Andreas Thorkildsen från Norge sitt andra raka OS guld när han kastade iväg spjutet 90,57 och det betyder nytt OS-rekord.

Norges damhandbollslag slog Ryssland med 34-27 och tog äntligen det guld som man suktat efter så länge. Norge fick en drömstart och ledde med 13-3 redan efter 14 minuter. Ryssland hämtade sig inte efter den chockstarten utan norskorna kunde tämligen enkelt hålla undan. För Sveriges del slutade OS på en åttonde plats efter förlusten mot Rumänien 30-34 i dagens placeringsmatch och det är fullt godkänt tycker jag med tanke på att det är Svensk damhandbolls första Olympiska spel. Detta är något att bygga för framtiden.

Bordtennis spelaren Jörgen Persson kan också se tillbaka på ett bra genomförd OS trots att de blev en bitter fjärdeplats och därmed inga medaljer. De två kineser han mötte i dag blev för svåra. Först pressade han dock världsettan Wang Hao. Visserligen förlorade han med 1-4 i set men fyra av de setten slutade 11-9 till någon av spelarna. I bronsmatchen fick en sliten Persson ge sig med 0-4 i set där speciellt första set var dramatiskt och jämn och som slutade 11-13 till Wang Liqin. Men som sagt ska Persson ha all heder för sin insats och det bevisar det faktum att han får äran att bära Sveriges fana vid avslutningscermonin i morgon.

Höjdfinalen för kvinnor blev dramatisk och spännande. En av OS allra största favoriter Blanka Vlasic hade innan dagens tävling vunnit 34 raka och guldet var nästan given. Men belgiskan Tia Hellebaut ville annat. Hon tog 2,05 i första försöket och när Vlasic rev var Hellebaut i pole position. Visserligen klarade Vlasic sen höjden på andra försöket men var tvungen att klara 2.07 tillika hennes personbästa för att vinna tävlingen och det lyckades hon inte med. Till skillnad från många andra favoritfall kan man knappast säga att Vlasic hoppade dåligt. Det var tvärtom Hellebaut som hoppade fantastiskt Otur bara att Vlasic första förlust på 34 tävlingar skulle bli just i OS men Hellebaut ska inte be om ursäkt för guldet.

I herrarnas fotbollsturnering blev Argentina mästare efter att ha besegrat Nigeria med 1-0. Argentina var favoriter och höll för förväntningarna De gjorde också USA basketdamer som helt programenligt slog Australien med 93-65 och tog USA.s fjärde raka guld. Medan 36-åriga basketlegenden Lisa Leslie kunde fira efter har varit med om samtliga guld så åkte Australien på sin tredje raka OS-finalförlust mot just USA. För några dagar sedan vann USA damernas fotbollsturnering genom att besegra Brasilien med 1-0 efter förlänging. I dag fick Brasilien en liten revansch då de slog USA i Volleyboll finalen med 3-1. För övrigt brasilianskornas första setförlust i detta OS.

Inga kommentarer: