onsdag, augusti 13, 2008

Det är OS, OS, OS överallt

Olympiska spelen pågår för fullt och man matas in med toppidrott dygnet runt och det kan vara svårt att sortera upp alla idrotterna som väller över en. Men man ska inte klaga utan bara njuta av festen som bjuds. Min fokusering ligger på lagidrotterna även om jag givetvis ser med glädje och fascination på annan idrott med.

Sverige damlag i fotboll är vidare till kvartsfinal efter två uddamålssegrar i gruppen efter premiärsförlusten mot Kina. Argentina besegrades med 1-0 likaså Kanada igår med 2-1. I matchen mot Kanada visade Sverige att man verkligen kan spela fotboll och vill vara med i kampen om medaljerna. Lotta Schelin har gjort Sveriges samtliga mål. Nu får man tuffast tänkbart motstånd i kvarten när man får möta Tyskland. Men jag tror ändå att Sverige har goda möjligheter att slå tyskorna och ska man ha medalj så måste man slå bra lag med så det är bara att ta tjur.... eller förlåt Kossan i hornen och köra på.

Svenska damhandbollslaget har spelat mot Sydkorea i den tredje gruppspelsmatchen och man förlorade med 23-31. De två tidigare matcherna har förlorats först mot Ungern 24-39 och sen skakade man Ryssland men förlorade 24-28. De två nästkommande matcher blir avgörande för Sverige då man måste besegrade Tyskland och Brasilien för att nå kvartsfinal och det ska väl inte vara helt omöjligt.

I herrturneringen i handboll har Island imponerat med segrar över Ryssland och igår fick Tysken på taffsen med 33-29. Ska äntligen Island där handboll är nationalsport få sin efterlängtade mästerskapsmedalj? Andra lag som imponerat är de två favoriterna Frankrike och Kroatien som har två raka segrar i sin grupp. Däremot är de reagerande Europamästarna Danmark illa ute efter förlusten över Sydkorea i går med 30-31 och den oavgjorda matchen mot Egypten i premiären. Jag tror inte de fixar att gå vidare till kvarten då man har tufft motstånd i kommande matcher.

Även basket turneringen har väckt min uppmärksamhet. Det har spelats en del spännande matcher och med sådan artistri som b la USA visar upp kan man inte annat än njuta av det.

Att vara kaxig och snacka innan en turnering eller mästerskap är ingen konst, konsten är att sedan leverera. Många idrottare har fallit på eget grepp så att säga. Men detta gäller inte den amerikanske supersimmaren Michael Phelps som siktar på åtta guldmedaljer under dessa OS. I natt kom hans fjärde och femte guld och detta innebär att han nu är historisk där han nu totalt har elva OS-guld. Så många har ingen annan idrottare mäktat med. Inte nog med att han vinner guld, han slår ju även världsrekord, om man nu kan säga när det gäller simning på, löpande band. Helt makalöst imponerande

Som sagt var är det plockgodis för oss sport idioter i dessa dagar och det är trevligt att stifta bekantskap med idrotter som annars inte får så mycket uppmärksamhet i Sverige som t ex. rodd där Lasse Karonen är grym i singelrodden och har just gått till final, fäktning, gymnastik, brottning och andra idrottsgrenar. Man imponeras hela tiden av dramatiken, prestationen , glädje och sorgen som utspelas framför våra ögon.

Inga kommentarer: