fredag, augusti 08, 2008

Tankar om OS

Satt och tittade på invigningen i dag av OS i Peking och även om det kändes kluvet att bevittna detta så måste jag ändå säga att jag blev fängslad av det vackra, mäktiga och inte minst explosiva tillställningen. Siffran åtta anses vara ett lyckonummer i Kina och exakt klockan åtta på kvällen, lokal tid, 08–08–08 brakade det i gång med dunder och brak med fyrverkerier och hundratals trummor på inneplan i det som kallas Fågelboet och som är olympiastadion i Peking. Det är lika mäktigt varje gång att se den olympiska fanan bäras in och hissas i arenan och framför allt är det ett skådespel att bevittna hur den olympiska elden tänds. Inget av detta blev en besvikelse denna gång heller.

Kina OS har varit på debatt länge om det var rätt eller fel att förlägga sommar olympiaden 2008 just där. Kina är ju inte känt att vara de mänskliga rättigheternas främsta land i världen. Men ändå blev Peking 2001 utsedda att hålla spelen och sedan dess är debatten i full gång. Men nu är ändå spelen invigda och vi har 15 dagars oavbrutet idrottande framför oss.

Vad har vi att vänta oss under OS? Jo en hel del spännande grenar och tävlingar av både uppmärksammade och mindre uppmärksammade idrotter. Alla lagsporter givetvis som fotbollen, handbollen, basketen kommer bli intressanta. Vi har två svenska landslag i gång under OS båda på damsidan, fotboll och handboll.


Tyvärr blev det ju förlust för de svenska fotbollsdamerna i onsdags mot hemmanationen Kina med 1-2 och det innebär att vägen till medaljerna blir betydligt tuffare nu. Nu måste man slå Argentina i morgon och Kanada på tisdag och de bör de göra. Men sen blir det tufft när kvartsfinalerna går i gång senare men har man ambition att vinna medalj måste man vinna även matcher mot bättre lag.

Handbolls damerna spelar sin första match i natt mot Ungern och det blir en värdemätare direkt. Ungern är ett bra lag som kom trea i EM 2004 och i VM 2005 och bäst i OS är en andra plats 2000. Övriga lag i Sveriges grupp:

Ryssland som kom trea i senaste OS, Har vunnit VM 2005 och 2007 och tvåa i senaste EM 2006,
Sydkorea som blev VM trea 2003, och kom tvåa i senaste OS
Tyskland som kom trea i senaste VM 2007,
Brasilien.

Som ni ser kommer det bli mycket tufft för Sverige att ta sig vidare till kvartsfinalen där de fyra bästa från sexlagsgruppen går vidare. Men man kan bli en obehaglig överraskning för de övriga lagen som kanske underskattar det svenska landslaget. Jag hoppas och tror att de tar sig vidare från gruppen.

Det roliga med OS att det händer så mycket samtidigt. Ena stunden kan man t ex. se en handbollsmatch för att nästa stund får se bågskytte eller något annan sport. Det är tvära kast men samtidigt väldigt svårt att få grepp om allt som händer. Men hur som helst ser jag fram emot detta som är världens största evenemang. Det är mäktigt att återigen få uppleva ett sommar spel med allt vad de innebär av spänning, glädje, sorg, och fantastiska tävlingar och matcher. Det kommer att skrivas idrottshistoria under dessa veckor och nu när elden är tänd och Olympiska fanan hissad kan festen börja.


Let the games begin.

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Invigningen var trevlig för oss som inte är idrottsintresserade. Jag tänkte försöka vara storsint och titta på lite idrott idag men stängde av efter ca trettio sekunder: det var någon elak utlänning som höll på att spöa upp en snäll stackars liten svensk efter noter, och det ville jag inte titta på.

Nicke Grozdanovski sa...

Det sistnämnda förstår jag. De brukar se ut så i OS ringen som är en fyrkant egentligen. Men det är ändå OS och då finns det så mycker mycket annat att välja på än just den idrotten. :-)

Mats sa...

Min favvis var Mexicos fanbärare.
Har också kollat cykel i drygt 6 timmar idag innan jobbet.

Kul med OS.
Pampig invigning.

Ha en trevlig helg

Nicke Grozdanovski sa...

jag önskar dig Mats detsamma och att se cykel i sex timmar innan jobb är inte fy skam :-)