fredag, augusti 29, 2008

Kvällsvandring till Rostockaholmen

I går kväll tog vi med oss vandringshumöret och begav oss till Bielkeleden som är 5,5 km lång led som ligger i Lindås och följer stranden av Grimmansmålasjön och i början av leden har man även Rostockasjön på andra sidan. Målet för vandringen var att nå Rostockaholme där det på 1300-talet funnits en gård tillhörande Nils Turesson (Bielke). Nils var riddare och en av rikets mäktigaste män. Det är en vacker led med mycket fin natur med skog, sjön, geologiska sevärdheter och lite medeltidshistoria.















Solnedgång över Grimmasmålasjön














Så vandrar vi in mot den mörka skogen














Emmabodas vattentorn tornar upp sig över trädtopparna














Här låg den medeltida gården för 700 år sedan.













Den här eken var säkert med på den tiden det begav sig här på Rostockaholmen.















Kvällsbild över Grimmansmålasjön













Man känner sig liten när trädtopparna tronar upp över sig.














Kopparbron som förbinder fastlandet med Rostockaholmen














Karin och Tornado vandrar upp för den vackra bron.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag har några bielkar i min medeltida släkttavla - vilket jag torde ha gemensamt med någon miljon nu levande svenskar, så det är inte så märkvärdigt egentligen. Men det är intressant att känna historiens vingslag. Ture Kettilsson (bielke) exempelvis som var lagman i Värend i början av 1300-talet. Ture verkar ha varit ett vanligt bielke-namn. det finns flera Ture och Turesson i det gänget.

Nicke Grozdanovski sa...

Att veta om sina föregångare och veta när de levde och vad de gjorde gör att historien bli mer levande för den ensklide. Kul att få veta om din medeltida släktavla Björn och att du har grenar hit ner till Småland :-). Skriv gärna mer om det om du vill..

Björn Nilsson sa...

Om vi bortser från exotisk medeltidsgenealogi så föddes morfars mor i ett torp i Västra Ed 1844 och hennes anor finns utspridda i norra och södra Tjust, samt med avstickare in i Östergötland. Bönder, torpare, soldater, någon handelsman, pigor och drängar. Släkten är nästan kaotiskt utbredd. I en annan släktgren i Dalarna hittade jag plötsligt en snubbe som i själva verket var från från Höreda i Jönköpings län född omkring 1630! Kanske en som kom upp till Dalara med de berömda oxdrifterna från Småland, och sedan beslöt sig för att stanna kvar.