lördag, februari 17, 2018

Silvermedalj i damernas skidstaffet och tidernas skräll i damernas Super G

Sverige tog silver i damernas stafett. Stina Nilsson lyckades inte knäcka Marit Björgen på slutsträckan. Björgen och Stina Nilsson låg tillsammans in på upploppet, men Björgen var starkast och körde hem guldet till Norge. Anna Haag tappade på den första sträckan, men tack vare en supersträcka
av Charlotte Kalla på den andra, där hon tog ifatt närmare 25 sekunder, var Sverige ikapp vid växling. Ebba Andersson höll sedan Sverige kvar på medaljplats på den tredje. OAR (Ryssland) tog hand om tredjeplatsen och därmed bronset.

Hanna Öberg lyckades inte upprepa guldsuccén när 15 km masstarten i skidskytte avgjordes, men slutade ändå på en godkänd femteplats.
Efter det sensationella guldet på distansen befann sig Hanna Öberg i en något ovan situation inför dagens masstart, nämligen som ett förväntat medaljhopp. Men Öberg höll för trycket och genomförde ett fint lopp, även om det inte räckte till medalj idag. Öberg var med i medaljstriden på allvar till första bommen i tredje skjutningen, och även om det blev hennes enda bom för dagen så räckte det inte längre än en femteplats i slutändan.

Alla trodde allt var klappat och klart efter att den seedade gruppen åkt i damernas Super G. Anna Veith stod i målfållan och skulle bara vänta in de sista åkarna för att konstatera att hon försvarat sitt OS-guld och förlängt Österrikes olympiska svit till fyra raka guld i disciplinen. Men Ester Ledecka från Tjeckien hade ännu inte kört. Och 22-åringen, som vunnit VM-guld i snowboard 2016 och 2017 och ställer upp i parallellslalom i snowboard i Pyeongchang, körde riktigt bra. Så till den milda grad att skylten visade grönt efter målgång - med en hundradels marginal. Tjeckiskan var 23:a i storslalom för några dagar sedan. På VM i fjol var hennes bästa placering 20:e i kombinationen. Hennes klart bästa placering i världscupen är en sjundeplats i störtlopp i december förra året. Hennes bästa super-G-placering i år är en 22:a-plats.

Damkronorna hade ingen chans när de mötte de finska lejoninnorna i hockeyns kvartsfinal. Det blev hela 7-2 (3-0, 2-2, 2-0) till Finland. Underläge med 0-3 efter 1.a perioden gjorde att Sveriges Semifinaldrömmar sprack. Emma Nordin och Rebecca Strandberg gjorde Sveriges mål. Finlands mål gjordes av: Petra Nieminen, Riikka Välilä 2 mål, Susanna Tapani, Michelle Karvinen, Emma Nuutinen, Sanni Hakala. I den andra matchen vann OAR (Ryssland) över Schweiz med 6-2 (1-0, 2-2, 3-0). Det innebär att Kanada- OAR och USA- Finland möts i semifinalerna.

Tre Kronor var spellediga i dag men hockeymatcher spelades ändå. Kanada- Tjeckien e str. 2-3 (2-1, 0-1, 0-0, 0-0. 0-1), Sydkorea- Schweiz 0-8 (0-1, 0-2, 0-5), OAR (Ryssland)- USA 4-0 (1-0,2-0,1-0)

Lag Hasselborg är fortsatt obesegrat och har fått en perfekt start på curlinggruppspelet i OS i Pyeongchang. Mot Schweiz tog Sverige sin fjärde raka seger. Svenskorna vände 1-4-underläge till 6-4 när de utnyttjade schweiziska misstag, och vann till slut med 8-7. Fem gruppspelsmatcher kvarstår för lag Hasselborg, först väntar Storbritannien i morgon. Sedan följer Sydkorea och Japan på måndag, och Kina och USA den 21 februari.

Den japanske konståkaren Yuzuru Hanyu blev historisk som den förste manlige konståkaren sedan amerikanen Dick Button att vinna två raka OS-guld.
Inga kommentarer: