söndag, februari 18, 2018

Tre Kronor slog Finland och Martin Fourcade vann efter hundradelsdrama på masstarten

Sverige mötte Finland i dagens gruppfinal i herrturneringen i ishockey och det blev en rysarmatch som slutade med svensk seger med 3-1 (1-0,0-1,1-0). Segern innebär att Sverige vann sin grupp och är därmed klara för kvartsfinal. Finland för spela playoff match för att nå kvartsfinalen och möter Sydkorea. Sverige tog ledningen efter en bra räddning av Viktor Fasth i ett Finlands målchanser ledde till svensk kontring ledd av Omark som hittade Anton Lander till 1-0 Sverige. Viktor Fasth fick en assist på 1-0-målet tack vare räddningen precis innan pucken fann sig till Linus Omark, som gjorde sin fjärde målgivande passning hittills i turnering, innan Anton Lander friställdes och kunde tunnla Koskinen till 1-0. Finland kvitterade i början av andra perioden efter 01.32 efter att pucken studsade omkring mellan svenskar i defensiven, och Joonas Kemppainen lyckats trycka in den i mål för 1-1 och att Sveriges nolla efter sju perioder i OS-turneringen spräcktes. 1-1 efter två perioder och tredje perioden skulle bli en rysare. 08.53 in i sista gör Sverige 2-1 efter att Patrik Zackrisson vräkt sig fram, stött in en retur och skrikit ut sin glädje. En nervkittlande avslutning väntade. Finland flyttade fram positionerna, tog ut målvakten, missade en del kvitteringslägen och mitt i pressen fastställde Oscar Möller slutresultatet i öppen kasse. Med tur men också stor portion spelskicklighet och kämpavilja vann Sverige. Övriga matcher: Tyskland- Norge 2-1 e.str (0-0,1-0,0-1,0-0,1-0), Tjeckien- Schweiz 4-1 (1-1,0-0,3-0), Kanada- Sydkorea 4-0 (1-0,1-0,2-0)

Damkronorna mötte Japan i en placeringsmatch och förlorade med 1-2 e förl. Efter en mållös första period kom matchens båda två mål innan förläningen. Japan tog ledningen genom Shiori Koike efter 01.43 i andra. Den svenska kvitteringen kom genom Lisa Johansson efter 06.25. Sista perioden avlöste chanserna varanda men de båda målvakterna höll tätt. I förläningen avgjorde Japan genom Ayaka Toko efter 03.16. Förlusten innebär att Sverige för möta Förenande Korea i jumbofinalen senare i veckan. Schweiz vann över Korea med 2-0 (1-0,1-0,0-0)

Med absolut minsta möjliga marginal vann Martin Fourcade sitt andra OS-guld när masstarten avgjordes. Det blev en av olympiska spelens mest spännande avslutningar när herrarnas masstart i skidskytte avgjordes. Martin Fourcade gick ut på upploppet i ledning, men tysken Simon Schempp krigade ifatt centimeter för centimeter, och när de båda åkarna kastade sig över mållinjen så var de till synes oskiljaktiga. Men målfotot visade att Fourcade var en tåspets före Schempp och därmed tog fransmannen sitt andra OS-guld dessa spel. Svenskarna hade det tufft idag. Fredrik Lindström var med till tredje skjutningen men tappade därefter och Sebastian Samuelsson lyckades inte nå tidigare silverhöjder idag. Jesper Nelin åkte in som bästa svensk på en niondeplats, men hade goda chanser på en mer framskjuten position vid fjärde skjutningen, men tappade olyckligt ena staven när han skulle lämna skjutvallen och tappade dyrbara sekunder.

Norge vann herrstafetten över 4x10 km. I laget ingick, Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Johannes Høsflot Klæbo. OAR (Ryssland) tog silvret medan Frankrike tog bronset. Medaljtippade Sverige vallade bort sig på de två första klassiska sträckorna och floppade med att bli femma i stafetten över 4x10 km. Norge hade bytt ut bronsmedaljören från skiathlonen och sexan från 15 km fritt, Hans Christer Holund, till förmån för Didrik Tönseth som gjorde sin första start i Pyeongchang, en svag start då han bara var femma. Även Sundby åkte svagare än väntat men med Simen Hegstad Krüger och Johannes Hösflot Kläbo kvar blev det aldrig spännande

Marcel Hirscher följde upp guldet i den alpina kombinationen med att vinna storslalomen överlägset. Österrikaren ledde efter det första åket och när han gav sig ut hade största rivalen Henrik Kristoffersen slagit till med ett kanonåk och lyft från tionde i det första och ledde. Hirscher matchade Kristoffersens tider i solskenet i Yongpyong Alpine Center och vann till slut med 1,27 efter att ha varit 0,04 efter norrmannen i åket.

Lag Hasselborg tog femte raka segern efter 8-6 mot Storbritannien, en match där avgörandet föll i en skiljeomgång.Tidigt i mötet tog Sverige ledningen med 3-0, men lag Eve Muirhead kom i kapp och i den tionde omgången kvitterade man till 6-6. I skiljeomgången hade dock Sverige den
sista stenen och drog nytta av en sådan fördel. Segern med 8-6 innebär att man leder gruppen, vars fyra främsta lag kan se fram emot semifinaler på fredag.

Oystein Bråten gjorde ett monsterhopp och kopplade segergrepp redan i finalens första omgång med poängen 95.00. Det var Norges första guld i
slopestyle och det kom i en högklassig final.Fem åkare över 90.00 poäng. Nick Goepper avancerade sju placeringar från nionde till silverplats med ett sista åk som gav 93.60 och som petade ner Alex Beaulieu-Marchand till brons. Oscar Wester var enda svensk till final och slutade tia. Förhandsfavoriten Henrik Harlaut missade alltså finalen och svensken har tävlat färdigt i OS 2018.