torsdag, februari 15, 2018

Hanna Öbergs stora guldskräll och Kalla tog silver i skidspåret

En intensiv torsdag i Pyeongchang gav två nya härliga medaljer till Sverige. Hanna Öberg tog guld på skidskyttets distanslopp medan Charlotte Kalla tog silver när 10 km fristilsloppet avgjordes. Hanna Öbergs guldmedalj var en stor sensation som få trodde var möjligt. Hanna Öberg har slutat sjua respektive femma i de inledande loppen i OS, Men efter att ha skjutit fullt på samtliga 20 tavlor och prickat körningen perfekt stod 22-åringen för en av spelens hittills största skrällar och guldmedaljen var ett faktum. Suveräne tyskan Laura Dahlmeier hade en bom och gav allt i jakten på Öberg, men tappade mer och mer och var i slutet inte nära att matcha den suveräna svenskan. För Öberg själv blev det en lång och nervös väntan i målfållan, och trots att Dahlmeier tappade mer och mer ju närmare mål hon kom, vågade Öberg inte tro att hon var olympisk mästare förrän tyskan faktisk ramlade över mållinjen helt slutkörd och hon slutade först på tredje plats. Silvret tog Anastasiya Kuzmina.

Charlotte Kalla var en av favoriterna när 10 km fristilsloppet avgjordes och Kalla gjorde ett bra lopp som dock inte räckte till guld men väl en silvermedalj. Den här dagen tillhörde norskan Ragnhild Haga som tog ett mycket överraskande guld, efter en imponerande insats. Marit Björgen körde bra och ledde länge men hade ingenting att sätta emot sin landsmannina som krossade allt motstånd, och inte heller Kalla kunde rå på Haga och var vid målgång 20 sekunder bakom.

Sebastian Samuelsson sköt ner 19 av 20 tavlor under herrarnas distanslopp över 20 km. Det ödesdigra bommen kostade honom guldet och junioren slutade på fjärde plats. Svensken var 29 sekunder efter den segrande norrmannen. Varje bom gav en minuts tillägg. Samuelsson var endast 15 sekunder bakom tysken Dominik Landertinger som tog bronset. Norrmannen Johannes Thingnes Bö var urstark i spåret och vann trots två bom. Slovenen Jakov Fak tog silvret.

Tre Kronor gick in i OS-turneringen i dag när man mötte Norge i premiärmatchen. Tre Kronor befann sig stundtals djupt nere i anfallszon och dominerade spelet offensivt. Efter en skön start för Sverige med en 2-0-ledning efter den första perioden genom Pär Lindholm och Anton Lander tog Tre Kronor tillslut en seger mot grannlandet med 4-0. De två sista målen gjordes i den tredje perioden genom Dennis Everberg och Mikael Wikstrand.
Övriga matcher. Finland- Tyskland 5-2 (2-1, 2-0, 1-1), Canada- Schweiz 5-1 (2-0,2-0,1-1), Tjeckien- Sydkorea 2-1 (2-1, 0-0, 0-0).

I damturneringen fick vi förmodligen uppleva en försmak av kommande OS-final när USA- Kanada möttes i dag. Kanada stod emot en enorm amerikansk
offensiv i slutminuterna och vann gruppfinalen med 2-1 i Kwandong. Efter en mållös första period tog Kanada ledningen med 2-0 i andra. Målskyttar: Meghan Agosta, Sarah Nurse. 23 sekunder in i sista perioden reducerade USA genom Kendall Coyne. På slutet tryckte USA in allt man hade hade mot den kanadensiska tredjemålvakten Genevieve Lacasse och det uppstod ett jätteslagsmål. Kanada höll undan och vann därmed gruppen.
Det blir Finland som Sverige får möta i kvartsfinalen. Detta efter en klar seger över Ryssland med 5-1 (1-0, 2-0, 2-1).

I Curlingen så lyckades Sverige och lag Hasselborg besegra toppnationen Kanada med 7-6 efter en dramatisk skiljeomgång. Det var en svängig och jämn tillställning där svenskorna tillsist knep segern. Den tionde omgången slutade 6-6 och matchen avgjordes därför i en skiljeomgång. Sverige hade fördelen att slå sista stenen och det var Hasselborg själv som avgjorde. En seger som var ett riktigt styrkebesked för Sverige som nu går upp i gruppledning.

Äntligen gick det att köra alpint och därmed kunde två grenar avgöras. Herrarnas störtlopp och damernas storslalom. Alpinnationen Österrike hade en tung dag i störtloppsbacken med en sjundeplats som bästa placering. Desto gladare var norrmännen. Överst på pallen fick nämligen Aksel Lund Svindal ställa sig med landsmannen Kjetil Jansrud endast tolv hundradelar efter. Beat Fauz från Schweiz fick bronset.

Mikaela Shiffrin vann storslalomguldet. Amerikanska stjärnan låg tvåa efter första åket men fjärde bästa åktid i andra räckte när italienskan Manuela Mölgg misslyckades sist ut i pisten. Ragnhild Mowinckl, Norge, tog silver och Fedrerica Brignone Italien knep bronset Frida Hansdotter gjorde en riktigt bra tävling och slutade sexa. Sara Hector som låg sexa inför andra, blev 10:a. Estelle Alphand hade snabbast tid av alla i 2:a åket med slutade som 16:e. .En bredsladd i första förstörde dagen.Inga kommentarer: