söndag, februari 11, 2018

Charlotte Kalla gav Sverige en smakstart i OS

Sverige tog OS i Pyeongchang första guldmedalj när hon vann Skiathlon 15 km efter en mäktig ryck på fristräckans sista varv. Konkurrenterna, anförda av silvermedaljören Marit Björgen, kunde inte följa och avståndet var stabilt runt tio sekunder hela vägen in i mål. Svenskan kunde kosta på sig en segergest innan hon korsade mållinjen. Detta var Kallas tredje raka guld i de olympiska spelen. Tio kilometer fritt i Vancouver 2010, stafetten i Sotji 2014 och nu guld i Skiathlon. Bronsmedaljen gick till Finland genom Krista Pärmäkoski. Övriga svenskor placerade sig på tio i topplistan. OS-debutanten Ebba Andersson överraskade rejält och blev fyra, bara åtta hundradelar från medalj. Stina Nilsson fullbordade den svenska succén med en tiondeplats.

Sveriges damer i ishockey besegrade i sin öppningsmatch Japan med 2-1 i en oerhört jämn match. Sverige fick en smakstart med ledningsmål redan efter 02.21 genom Fanny Rask som fick iväg ett skott ur snäv vinkel som via axeln på Nana Fujimoto i det japanska målet och upp i nättaket. Japan tog över matchen i slutet av första perioden men storspelande svenska målvakten Sara Grahn höll Sverige kavar i matchen och blev en stor matchhjältinna. Överlag hade Sverige svårt att hålla reda på den japanska kaptenen Chiho Osawa, som tog sig runt när de svenska backarna blev passiva och försökte hitta motlägg och fick stöd av Haruka Toko som hittade vägar igenom det svenska försvaret gång på gång men fick inte till passningarna in till forwards, medan Akane Hosoyamada från försvarsposition såg till att Japan höll sig kvar i svensk zon. Avbrotten kom i snabba vändningar från Winberg och Johansson, men de lyckades inte heller överlista den japanska målvakten.

En väldigt aktiv Chiho Osawa sköt både mycket och spelade desto mer, väldigt farliga långskott från Sena Suzuki tröttade ut det svenska laget som inte fick bort pucken ur egen zon och räddades gång på gång av Sara Grahn, tills Japan till slut fick in 1-1. Ett flera minuter långt anfall slutade med att Rui Ukita petade in en puck som studsar fram och tillbaka mellan svenskar och en Grahn som inte får tag på den.Då hade det gått 16.52 av andra perioden.

Tredje perioden hann knappt börja innan Sverige tog ledningen. 01.53 smällde Sara Hjalmarsson in 2-1 till Sverige efter att Erica Grahm vunnit pucken högt och släppt den snyggt framför mål. Japan fortsatte att pressa för en kvittering men Sara Grahn i mål fortsatte att briljera. Japanskorna fick inte in ytterligare någon puck utan Sverige tog en mycket viktig seger.
I den andra matchen i OS vann Schweiz över Förenande Korea där både syd och nordkoreanskor med hela 8-0.

På Skridskobanan blev det trippel Nederländerna när damernas 3000 m avgjordes. Carlijn Achtereekte vann på tiden
3:59.21, tvåa kom Ireen Wüst knappa 8 hundradelar efter och bronset tog Antoinette de Jong, hon var 81 hundradelar bakom segrarinnan.

I backhoppningens normalbacke blev det tysk guld och två norska medaljer. Vann gjorde Andreas Wellinger, Johann André Forfang tog silver och bronset tog Robert Johansson. Förhandsfavoriten Kamil Stoch från Polen kom först på fjärde plats.

En av de stora förhandsfavoriterna, Laura Dahlmeier, sköt fullt på sprinten över 7,5 km och gjorde en segergest när hon skar mållinjen. Detta trots det tidiga startnumret 23. Känslan var helt rätt och tyskan vann med hela 24 sekunder före tvåan norska Marte Olsbu. Veronika Vitkova från Tjeckien tog bronset. Hanna Öberg, som slutade sjua i sin OS-debut, var väldigt snabb i spåret och noterades för en bom,