söndag, februari 11, 2018

Från fall till guld- Norrmannens Krügers fantastiska resa

En vurpa direkt ut från stadion som tvingade honom att byta stav stoppade inte Simen Hegstad Krüger. Krüger var klart sist ut ur stadion men tog placering efter placering och avgjorde skiathlonen tack vare ett ryck precis inför det sista varvet på fristilsdelen. Martin Johnsrud Sundby och Hans Christer Holund fullbordade den norska totalsuccén med silver respektive brons. Marcus Hellner blev bäste svensk på tolfte plats. Daniel Rickardsson blev 14:e, medan Calle Halfvarsson kroknade rejält och bröt. Jens Burman gick i mål som 17:e man. Loppet som var 30 km skiathlon, dvs 15 km klassisk och 15 km fristil.

Guldfavoriten USA inledde OS-hockeyn med en tät match mot Finland och höll undan för det inledande turneringstrycket och vann med 3-1. Finlands 1-0 i första perioden från Venla Hovi följdes upp av ett USA som spelade upp sig, spelade in sig i matchen, och slutligen tog över till den grad att Finland inte kunde hålla emot. På tre minuter halvvägs in i andra perioden hann USA både med att kvittera genom Kendall Coyne och sedan ta ledningen genom Monique Lamoureux-Morando. Dani Cameranesis avgörande skott i tom kasse med 13 sekunder kvar av matchen följde efter ett misslyckat finskt försök till ökad press.

Den andra storfavorien Kanada inledde också OS i dag med att besegra OAR (Olympic Athletes from Russia) med klara 5-0 (0-0, 3-0, 2-0). Målskyttar blev Melodie Daoust 2 mål, Rebecca Johnston 2 mål och Haley Irwin.

Det blev ingen medalj i slopestyle för den svenske snowboardåkaren Niklas Mattsson. Ödesigra missar i det första och tredje finalåket blev avgörande. Mattsson gjorde ett starkt andraåk och utmanade de bästa i tävlingen. Men bättre än så blev det inte, och Mattsson slutade nia i finalen. Striden om medaljerna blev dramatisk, där till slut 17-årige amerikanen Red Gerard vann före kanadensarna Max Parrot och Mark McMorris. Norrmännen Ståle Sandbech och Marcus Kleveland blev utan medalj, efter en fjärde-respekte sjätteplats.

Skridskoåkaren Sven Kramer tog sitt tredje raka OS-guld på 5 000 meter när han vann distansen i Pyeongchang på den olympiska rekordtiden 6.09,76. Världsrekordhållaren Ted-Jan Bloemen, Kanada, tog silver och norrmannen Sverre Lunde Pedersen brons. Duon gick i samma par och Bloemen var två tusendelar snabbare till mållinjen. Den svenske talangen Nils van der Poel gjorde en bra OS debut. Tiden 6,19.09 resulterade i en 14:e plats.

Dåligt väder med starka vindar gjorde att herrarnas störtlopp ställdes in och dessa vindar ställde till det även för skidskyttarna där herrarnas sprint över 10 km avgjordes. I världscupen har den franske stjärnan Martin Fourcade (som tog två OS-guld i Sotij) och norrmannen Johannes Thingnes Bö dominerat och dessa var favoriter i dagens lopp. Men båda sköt bort sig totalt och det bäddade för tysken Arnd Peiffer som knep den ädlaste medaljen. Silver tog Michal Krcmar från Tjeckien och bronset tog Dominik Windisch från Italien. Bäste svensk blev Sebastian Samuelsson, som slutade på en 14:e plats, Jesper Nelin på 30:e plats, Peppe femling slutade som 32:a och Fredrik Lindström på 39:e plats.