fredag, februari 23, 2018

Guld i herrarnas skidskyttestafett och Tysk skräll i hockeyrinken

Sverige tog en överlägsen seger i skidskyttestafetten för herrarna och tog Sveriges sjätte guld i detta OS. Fredrik Lindström stod för ett strålande sista skytte, samtidigt som norrmannen Emil Hegle Svendsen bommade och fick straffrunda. I mål var Sverige hela 55,5 sekunder före tvåan Norge. Peppe Femling öppnade starkt på förstasträckan och växlade till Jesper Nelin som femma, bara elva sekunder efter täten. Nelin tog igen avståndet på andrasträckan när han växlade över som tvåa till Sebastian Samuelsson. Och på tredjesträckan körde 20-åringen ikapp ledande Norge och lämna över till Fredrik Lindström med ett utmärkt utgångsläge inför sistasträckan - bara hundradelar efter våra nordiska grannar. Men det var i sista skjutningen som det skulle det avgöras - där svensken gick segrande ur. Det svenska skidskyttelaget tog alltså ett imponerade OS-guld. Norge fick se sig besegrade och nöja sig med en silver medan Tyskland tog bronset.

De svenska curlingdamerna kommer spela curlingfinal imorgon efter en fantastisk match mot Storbritannien. Precis som de svenska herrarna är damerna nu i OS-final efter 10-5 mot Storbritannien i semifinalen. Och matchen kändes väldigt lik herrarnas semifinal. Jämn inledning men de första poängen till Sverige, kontakt från motståndarna och sedan en riktigt fin sten av Sverige halvvägs som satte Sverige i förarsätet hela vägen fram till final. Och glädjen gick inte att ta miste på. I finalen möter Sverige hemmanationen Sydkorea, vilket blir en tuff match för lag Hasselborg efter 6-7-förlusten i gruppspelet. Men man går in i finalen med en enorm spelglädje. Sydkorea slog Japan i en dramatisk semifinal. 8-7 slutade matchen efter skiljeomgång.

Schweiz knep herrbronset i curling efter 7-5 mot Kanada.

I hockeysemifinalerna så gick OAR (Ryssland) till final efter att ha besegrat Tjeckien med 3-0 (0-0,2-0,1-0). 1-0 gjordes av Nikita Gusev sju minuter in i andra perioden efter en vacker genomskärare av Pavel Datsiuk. Strax därpå ringde det igen. Efter en blixtsnabb spelvändning kom OAR två mot en. Ivan Telegin stormade mot mål och spelade över pucken till Vladislav Gavrikov som stötte in 2-0. Ilja Kovaltjuk kunde sätta 3-0 i tom
kasse med sekunder kvar av matchen.

I den andra semifinalen fortsatte Tyskland att skrälla då man tog sig sin första OS-final någonsin då Kanada besegrades med 4-3 (0-1,1-3,2-0) Tyskland blev idag klara för sin första OS-final någonsin. Nyckeln till den historiska segern blev Tysklands kompakta och aggressiva spel som resulterade i att laget gick upp till en 3-0-ledning halvvägs i matchen, efter mål av Brooks Macek, Matthias Plachta och Frank Mauer. Matchen avgjordes när Patrick Hager satte 4-1 i Power play 12.31 in i andra perioden. Kanadensarna med Chris Lee i spetsen försökte sig på en återhämtning men kom inte närmare än 4-3. Målskyttar för Kanada: Gilbert Brule, Mat Robinson, Derek Roy. Tyskland gjorde det omöjliga och lyckades stå emot Kanadas frenetiska slutforcering.

Regerande världsmästaren och ledaren av världscupen Sandra Näslund var storfavorit inför damernas skicross. Men hon höll inte för trycket och missade medalj. I finalen ställdes Näslund mot Fanny Smith från Schweiz och kanadensiskorna Kelsey Serwa och Brittany Phelan. Hon var bara trea i starten och hade svårt att avancera. Serwa hade täten före Smith och Näslund tappade till fjärdeplatsen. Serwa vann före Phelan som kom starkt på slutet. Mästerskapsdebutanten Lisa Andersson slutade sexa efter ett fall i semin.

Två ryska tonåringar gick en hård kamp i konståkningsfinalen. Och precis som på EM gick segern till 15-åriga Alina Zagitova, som blev den yngsta olympiska mästarinnan i konståkning på 20 år. Finalen blev så tajt som den bara kan bli - Zagitova och världsmästarinnan Jevgenija Medvedeva fick båda 156,65 poäng för sina friprogram. Zagitovas övertag från kortprogrammet, där båda satte världsrekord, avgjorde.Inga kommentarer: