söndag, augusti 31, 2008

Sommaren sista dagar del 1- Karlskrona

I dag är det 31 augusti och därmed enligt kalendern årets sista dag och äntligen efter en regnig Augusti så lyser solen vackert nu på morgonkvisten. Gårdagen bjöd också på strålande sol och varma och ljumma sköna vindar. En dag som gjord för utflykt. Färden gick denna sköna dag till Blekinge och den vackra residents staden Karlskrona. Staden grundades 1679 av den dåvarande kungen Karl XI. Skånska kriget var just avslutad och Sverige hade besegrat Danmark och säkrat bl a de sydliga landskapen Halland, Skåne Blekinge som man fick efter Roskildefreden 1658.

Därför var det av vikt för Sverige att grunda en stad vid kusten som skulle fungera som en örlogsbas för flottan. En bas som låg nära övriga Europa och framför allt var isfritt så gott som året om. Man hittade en idealisk plats som låg strategiskt på en ö med en kontrollerad förbindelse till fastlandet och skyddad av öar runt om Trossö där militärbefästningar uppfördes för att skydda flottbasen. Denna stad fick namnet Karlskorna.











Amiralitetskyrkan är stadens äldsta kyrka och invigdes 1685 fick då namnet Ulrica Pia, efter Ulrika Eleonora den äldre som var Karl XI drottning. Just denna dag var det antingen bröllop eller dop i kyrkan.











Fredrikskyrkan invigdes 1744 och har namn efter Kung Fredrik I och ritad av Nicodemus Tessin d.y. Kyrkan ligger mitt på Stortorget.














Mitt på Stortorget står stadens grundare Kung Karl XI staty.












Alla betydande städer har sitt Rådshus. Här är Karlskronas. Den stod färdig 1798 och är byggd i nyklassicistisk stil.













En väldigt pampig byggnad på Stortorget. Jag vet tyvärr inte så mycket om denna byggnad men den är vacker och ståtlig.











I Karlskrona är havet en del av stadens indetitet. Kuststäder är alltid väldigt speciella där sambandet mellan vatten och stad ger en härlig blandning.












I den nya staden byggdes många försvarsanläggningar mot yttre fiender. Här syns Bastion Aurora











På senare tid har den militära betydelse för staden minskat och det som har ökat är den strandnära boendet. Dessa vackra hus är byggda på Dragsö














Här är ligger stad och naturiska idyller hand i hand.















Bostadshus på Stumholmen

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag var därenere ett par gånger i mitten av 80-talet och bodde i en trevlig liten kåk inne i stan. Fin sommarstad, men jag undrar hur det är när det griniga höst- och vintervädret drar in från havet?

Karlskrona bör ha varit den första stad min farfarsfar såg - han föddes i Jämjö nordost om Karlskrona 1847 men kom till järnvägen och utvandrade sedermera till Uppsala.

Nicke Grozdanovski sa...

Du är välkommen att uppleva en del av hösten här i söder :-)

Trevligt att läsa om din släkt. Vad hette din farfarfar? Har du släktforskat länge?

Björn Nilsson sa...

Sven Petter från Femmeryd i Jämjö, och Nils hette hans far - Sven Petter Nilsson med andra ord. Pappa Nils var från Ramdala. Å ena sidan skulle det kanske vara roligt att träffa de där människorna och få prata med dem - å andra sidan skulle det väl bryta samman pga språksvårigheter. Särskilt öborna i Blekinge pratade väl på ett mycket eget sätt och en del av släkten kommer just från Senoren.

Jag hittade igen den här gubben och hans blekingesläkt när jag gav mig på släktforskning på 90-talet. Höll på ett årtionde och hittade en massa folk innan orken tog slut. Fick en del lokal hjälp i Blekinge också och fick namn som gick tillbaka till danska tiden. En del av släkten bodde i Finland också, sä det är väldigt utspritt.

Grozdanovski låter polskt. Möjlgt att det finns några släktgrenar där också men då är vi tillbaka i medeltiden. Statistiskt är vi väl släkt allihop genom att ha Karl den store som stamfar.

Nicke Grozdanovski sa...

Grozdanovski är ett Makedonskt efternamn. Men det påminner riktigt om ett polskt. Men polackerna har ofta w istället för vanligt v. och så är stavningen lite besvärligare när det är från Polen.

Man känner verkligen historiens vingslag när man släktforskar. Det historiska blir levande då. Du har verkligen gått ner på djupet med din släkt som har många grenar på trädet. Häftigt tycker jag.

Björn Nilsson sa...

Kan finnas en medeltida släktgren åt det hållet också (nedre Balkan alltså) men det är inget som en anständig genealog av modernt snitt skulle prata så högt om. Tror faktiskt jag föredrar mina släktingar i Västmanland för övrigt. Där kan man med viss tur gräva upp icke adliga släktingar tillbaks till mitten av 1500-talet. Vanliga bönder således.