lördag, augusti 16, 2008

Bronset förvandlades till Silver

Ännu en händelserik dag i OS är nu slut. Man säger att allt kan hända i sportens värld och det verkligen händer allt. I dag fick vi uppleva en bronsmedalj som tog tillbaka, några timmar senare fick Sverige sitt tredje silvermedalj och vi fick vår dröm match i herrarnas fotbollsturnering och vi fick veta hur det känns när en simdräkts blixtlås är sönder innan start och vi fick världens snabbaste 100 meters lopp och slutligen en hundradels sekunddrama i simbassängen. Vi tar det i tur och ordning.

I dag fick brottaren Ara Abrahamian sin dom av Internationella Olympiska Kommittén efter skandalen i torsdags då han blev bortdömd i semifinalen av pajasar till domare. Sen vann han bronsmedaljen i bronsmatchen men för Abrahamian var detta inte värt ett skit. Han markerade sitt missnöje på prisutdelningen genom att helt enkelt lämna prispallen och lägga ifrån sig medaljen på matten och sen lämna arenan. Domen blev att han fråntogs medaljen och Sveriges bronsmedalj ströks ur statistiken. Dessutom blir Abrahamian utkastad från OS. Den internationella brottarförbundet har dessutom krävt att han ska få livstids avstängning från brottningen. Han har tydligen trampat på några ömma tår i brottarförbundet eftersom de regerar så kraftigt. Bara det tycker jag låter väldigt misstänkt och att han har rätt i sin vrede mot förbundet som han anklagar vara korrumperade

Jag tycker nog att IOK gör en riktigt bedömning även om jag fullt förstår Abrahamians reaktion. IOK har regler för hur man får beteé sig på en prispall och Ara bröt mot dessa regler och bör alltså stå för konsekvenserna. Men IOK måste också se över hela situationen och granska vad som egentligen hände i semifinalen. Att man kräver från det Internationella brottarförbundet att man ska se över reglerna och denna bedömningsport som ingen människa fattar och att de stänger av de domare som dömde den numera så berömda brottarmatchen. Att man kraftfullt markerar att görs inget så kastas brottningen ut ur nästa OS som hålls i London 2012. Men tyvärr hörde vi inget av detta idag men jag hoppas verkligen att man tar detta på allvar inom IOK. Vad gäller Ara Abrahamian kan han även i fortsättningen gå med stolt och högburet huvud. Han visade att han inte accepterar att bli illa behandlad av hånflinande domare.

Efter den magnifika och dramatiska semifinalen i tennis dubbeln i går var det redan idag dags för det svenska paret Thomas Johansson och Simon Aspelin att spela final mot Schweizarna Roger Federer och Stanislas Wawrinka. Marathonmatchen från igår satt i benen men man gjorde ändå sitt bästa men räckte inte till mot de spelskickliga Schweizarna som vann med 3-1 i set (6–3, 6–4, 6–7, 6–3). Men Johansson och Aspelin har redan vunnit en hel nations hjärta efter rysaren i går och en silvermedalj är inte fy skam det heller och den ska de vara stolta över.

Fotbollsherrarna spelade sina kvartsfinaler i dag och Brasilien hade länge bekymmer med Kamerun som höll 0-0 ända till förlängningen men där tog orken slut för Afrikanerna. Brasilien kunde vinna med 2-0 efter mål av Sobis i den 101 minuten och Marcelo i den 105 minuten. I sammanhanget ska man veta att Kamerun fick en utvisning i den 52 minuten. Brasilien imponerande inte men ändå är man i semifinal.

Där ställs man mot Argentina som även de vann sin match över Holland efter förlängning. 1-1 efter full tid där Leo Messi gjorde Argentinas mål och kvitteringen gjordes av Otman Bakkal. Sen i den 105 minuten avgör Angel Di Maria matchen när han distinkt satte 2-1 i bortre hörnet efter en härlig passning från Leo Messi. Detta innebär att vi har en höjdarmatch att se fram emot den 19 augusti då Argentina möter Brasilien. Det kommer bli en härlig match att se.

I den andra semifinalen möts överaskningslaget Belgien som i dag slog ut Italien med 3-2 och Nigeria som slog Elfenbenskusten med 2-0. En intressant semifinal där med.

Att träna och ladda inför ett OS i flera år och lägga så mycket tid och energi av ens liv och sen falla på ett blixtlås som är sönder låter som en riktigt osannolik mardröm. Detta händer Therese Alshammar innan dagens semifinal på 50 m fritt. Det var hemskt att se henne efter loppet där hon verkligen var ledsen och smått chockad över det inträffade. Att känna oro för att blixtlåset ska gå upp i ryggen i starten när hon böjer kroppen i startpallen i en fullsatt simmarena och inför miljontals TV-tittare världen över måste kännas fruktansvärt. Dessutom att stressa fram till starten är ingen optimal uppladdning inför ett simlopp precis. Blixtlåset höll loppet ut men all energi hade försvunnit från henne och hon missade att ta sig vidare till finalen. Jag lider verkligen med henne.

Jag säger bara Usain Bolt , Jamaica och jag hinner knappt säga namnet färdigt förrän denna man har sprungit ett 100 meters lopp. I dag i en magisk final slog han världsrekordet när han avstannade sprang in på tiden 9.69, tre hundradelar snabbare än det världsrekord han satte tidigare i år. Fantastiskt att han var 20 hundradelar före tvåan i loppet och det är utklassning på 100 meter. Man undrar hur snabbt kan Bolt springa när han med 10 meter kvar gör segertecken och avstannade joggar i mål. Vi får nog höra talas om denna man fler gånger i fortsättningen och då kanske vi får veta svaret.

100/dels drama fick vi uppleva även i simningen och det blev minsta möjliga marginal när simmarfantomen Michael Phelps från USA vann sitt sjunde guld i detta OS när han vann finalen 100 meter fjäril. Efter en makalös final där han låg näst sist efter vändingen på 50 meter så plöjde han som en delfin genom vattnet och simmade förbi alla och hade med 5 meter kvar bara serben Milorad Cavic framför sig. Denna Cavic, som ledde med 62 hundradelar över Phelps vid 50 meters vändningen, såg ut att vinna guldet men så på något sätt hann Phelps före och nuddade bassängkanten 1 hundradel snabbare än Cavic. Segern innebar att Phelps tangerar Mark Spitz rekordsvit från 1972 och i morgon pekar allt på att Phelps kommer ta sin åttonde guldmedalj. Det amerikanska laget på 4x100 meter medley är storfavoriter och endast en felväxling är möjlig för förstöra festen. Men vi har lärt oss att inte ta något för givet och att allt kan hända i idrottens värld och det händer också. Slutligen kan man lida med serben Cavic som var så nära men ändå så långt borta från guldet och att spräcka amerikanen Phelps svit.

Inga kommentarer: