måndag, augusti 18, 2008

5.05 m och en häck i vägen

De rafflande OS-tävlingarna fortsatte i dag där en häck som var i vägen var det stora samtalsämnet. Men även höjden 5.05 meter blev omtalat vid dagens tävlingar i Peking.

Men vi börjar med semifinalen i damernas fotbollsturnering där den tyska lagmaskinen gick på grund när brasilianskorna satte fart. Tyskland hade inte släppt in ett enda mål i senaste VM 2007 och ännu hade den nollan intakt i årets OS inför dagens semifinal. Men det blev rena kraschlandningen för tyskorna när Brasilien vann med 4-1. Dock började tyskorna bra genom att Birgit Prinz gjorde 1-0 redan efter 10 minuter. Men sen kom Brasilien igång och med en imponerande andra halvlek gick man fram till 4-1 där de flesta av dessa mål var snygga. Tyskorna hade inget motmedel att ändra matchbilden och komma igen och det tyska lagmaskinen havererade Målskyttar för Brasilien var Christine 49min och 76min, Forminga 43min och Marta 53 minuten. Nu ställs Brasilien i finalen mot USA som i sin semifinal slog Japan med 4-2. Finalen spelas på torsdag den 22 augusti och kommer bli en spännande match men med Brasilien som knappa favoriter

Simningen har Michael Phelps och friidrotten har stavhopperskan Jelena Isinbajeva. Först säkrade hon OS-guldet i stavhopp. Sen slog hon sitt eget världsrekord – i sista försöket. Det nya rekordet lyder på 5.05 m. Detta var hennes 24:e världsrekord. Helt imponerande och hon är helt outstanding i sin gren. Att jämföra med andra friidrottare är bara löjligt eftersom många olika grenar inom friidrotten är olika varandra. Därför säger jag inte att hon är den bästa atleten, däremot kommer hon för alltid vara en ikon i idrottsvärlden. Men det är inte sista gången hon kommer att slå sitt världsrekord för hon var klart över ribban i rekordhoppet. Hon kommer att höra talas om sig länge till.

För Susanna Kallur var det inte lika roligt i dag. Hon hade laddat för fullt inför semifinalen på 100 meter häck och hon hade en finalbiljett inom räckhåll. Då stupar hon på första häcken och på några sekunder var detta OS över för henne. Måste kännas väldigt bittert för henne att göra sorti på detta sättet. Jag är ingen idrottspsykolog men jag tror att hon spände sig alltför mycket inför start. Hon har precis kommit tillbaka efter en skadeperiod och var förmodligen övertänd för att visa alla tvivlare att hon var tillbaka i världstoppen. De som hon har gjort miljontals gånger att ta sig över första häcken och alla andra häckar fram till målet blev just denna dag övermäktigt för henne. Därför snavade hon på första häcken och föll tungt i banan. All träning, all tid man lagt ner på dessa olympiska lopp och så sluta på detta bittra sättet.

För Susannas del så känns det givetvis tungt nu och hon måste hitta tillbaka till motivationen att börja om igen. Som tur är så är det redan om ett år VM och i och med det kan man hitta drivkraften att köra vidare. Jag tror inte hon ger upp så här lätt, det är ett jävla anamma i den tjejen och hon fylls för varje sekund av revanschlystnad. Jag ser fram emot att se henne i nästa års VM final.

I finalen över 3000 meter hinder genomförde Mustafa Mohamed loppet och blev tia. Han satsade allt han hade och löpte offensivt med ett högt tempo under nästan hela loppet fram till att orken tröt. Jag tycker det är rätt att satsa allt på ett kort även om man givetvis måste springa med huvudet i behåll. Han tog en rövare men det höll inte ända hem. Han kommer också att komma tillbaka nästa år.

Inga kommentarer: