torsdag, augusti 21, 2008

Oviss semifinal på Söderstadion i kväll

I kväll välkomnar vi Kalmar FF till Söderstadion för att utse ett finallag i årets Svenska cup. En svår match för Bajen väntar alltså mot de allsvenska serieledarna Kalmar men samtidigt också väldigt inspirerande En finalplats ligger i potten i kväll och det vore väldigt skönt om Hammarby hade en final att se fram emot senare i höst. Med andra ord är denna match viktigt och Hammarby kommer ställa upp med starkaste tänkbara lag.

Det innebär att Kristoffer Björklund står i mål och han är säkert revanschsugen efter att släppt in hela fyra mål senast mot GAIS. Men det är inte bara hans fel utan försvaret måste vara på tårna hela matchen och det var dom inte i senaste matchen.

De som måste vara på tårna i försvaret kommer troligtvis vara Christian Traoré och Suleyman Sleyman på mittbacken och Emil Johansson och David Johansson på ytterkanterna. Det gäller för backlinjen att verkligen vara 100% taggade och inte slappna av en sekund mot Kalmar. Man måste spela rejält och ha ett säkert passningspel och inte tveka i försvaret.

På mittfältet är Simon Helg är på landslagsuppdrag och Carlos Gaete har ont i knäet och missar därför matchen. Därför blir det troligen Petter Andersson, Erkan Zengin, Louay Chanko och Mikkel Jensen som defensiv mittfältare. För mittfältet är det viktigt att man stänger av Kalmars offensiv samtidigt som man ska bidra till Hammarbys snabba anfallspel. Med andra ord har mittfältarna en stor uppgift i kväll.

Charlie Davies var tillbaka från sitt OS äventyr i förlustmatchen mot GAIS och genast gjorde han ett mål. Han är i sitt livs form och kommer att ställa till bekymmer för Kalmar backlinje. Även Nathan Paulse nätade mot GAIS och det var hans första mål i allsvenskan. Jag tror dessa två herrar kommer vara giftiga framåt under resten av säsongen och jag hoppas det blir några mål från firma Davies och Paulse i kvällens drabbning.

Våra motståndare Kalmar har imponerat under hela säsongen. Man leder allsvenskan efter ett imponerande spel, man är som sagt var i semifinal i Svenska cupen där man för övrigt är regerande mästare och man spelar UEFA-cup kval mot Belgiska Gent. Förlust i första matchen i Belgien med 1-2 . Man har matchat mycket under sommaren och det verkar det inte bekomma laget ett dugg. Men kanske man kan ana en mattning när man bara fick 2-2 hemma mot Örebro i söndags.

Man är väldigt produktiva framåt med hela 46 mål framåt efter 19 allsvenska matcher, så tråkiga Kalmar finns inte mera. I skytteligan har fyra Kalmarspelare gjort sju mål eller mer. Visserligen är inte Caesar Santin Kalmar spelare längre men han har ändå gjort 9 mål för KFF och är givetvis kvar i statistiken. Skytteligaledaren Patrik Ingelsten är en målfarlig herre som Bajen måste hålla koll på. 14 mål har det blivit från hans sida i allsvenskan plus en massa andra mål i de olika cuperna. Han gör mål i alla konstiga och omöjliga vinklar så man får inte låta honom ha boll alltför mycket. Men även om man har koll på honom har KFF andra matchvinnare som bröderna Elm, Viktor och storebror David. Man får inte glömma den minste av de tre men absolut inte sämst Rasmus. Även Abiola Dauda måste man ha ett öga på. Han är en matchvinnartyp.

En riktig utmaning väntar Hammarby i kväll men vid seger väntar en cupfest i september då finalen spelas på Söderstadion. Dessutom har vi alla möjligheter att för första gången någonsin vinna Svenska cupen. Så jag förväntar mig ett heltaggat Bajen i kväll som kommer spela för sin klubb och dess supporters. Det kommer bli en svår match men även en rejäl utmaning. Hammarby brukar spela bra mot topplag och är svårslagna på Söderstadion dessutom har vi revansch att fodra efter den snöpliga 0-1 förlusten i Kalmar tidigare i April.

Mot Kalmar FF gäller det att alla lagdelar fungerar och att man är effektiva när chanserna uppstår framför KFF:s mål. Sen gäller det att stoppa Kalmar offensivlusta på mitten och sen undvika fasta situationer för där är Kalmar ruggigt effektiva. Men jag tror på en jämn, spännande och välspelad match mellan två bra lag som vill spela offensiv fotboll och det lag som bemästrar det spelet bäst kommer att vinna. Hoppas innerligt att det är Bajen som med hjälp av supportarna och ett jävla anamma och en sjutusan vilja kommer att stå som segrare efter matchen.

Jag tippar 2-1 till Hammarby

Inga kommentarer: