tisdag, augusti 19, 2008

Ribban och bollen gick inte Sveriges väg

Dagens händelser borta i Peking var både dramatiska och händelserika. Det var bland mycket annat bollar i luften och ribbor som föll. En viss man som sprang fort på 400 meter och en tjej som sadlat om till att hoppa enbart i sandlådan gick till final.

Det svenska damhandbollslaget var framme i sina drömmas mål när man i morse mötte Norge i kvartsfinal i sitt första Olympiska spel någonsin. Man märkte i början att svenskorna saknade rutin när Norge rätt så enkelt gick i från till 6-2 i början av matchen. Efter det så kom aldrig svenskorna närmare men de kämpade bra och vek inte ner sig. Man försökte spela på men Norges försvar var bra och så var de snabba i spelvändningarna och kontrade sönder Sverige. Slutresultatet blev 31-24 efter 16-10 i halvlek. Även om tjejerna är besvikna så ska de inte vara det. De har skrivit Svensk OS-historia och har fått den erfarenhet som är nödvändig för att lyckas i stora mästerskap. Men trots förlusten är inte OS äventyret över ännu för nu blir det placeringsmatcher där Sverige kan bli femma som bäst och det är inte fy skam om de lyckas med det. Nästa match spelas Torsdag morgon då man möter hemmanationen Kina.

I dag avgjordes den stora matchen i herrarnas fotbollsturnering. Brasilien mötte Argentina i den ena semifinalen och förväntningarna var stora. Men egentligen var det ingen snack om vilka som var bäst. Argentina vann rättvist med 3-0 och det var helt i sin ordning. Brasilien är alltid uppsnackade inför varje mästerskap och visst har de stjärnor och meriter men egentligen spelar de som lag väldigt tråkigt. Det är inte så mycket som händer när brassarna spelar, det är mycket gåfotboll och ett lågt tempo. Sambafotbollens glada dagar i Brasilien är tyvärr över. Argentina däremot spelar med ett snabbare passningspel och rörlighet och därmed kan man skapa chanser och föra matcherna. Pigga stjärnor som Riquelme som gjorde 3-0 på straff, Leo Messi och dagens två målskytt Sergio Aguero hade lekstuga i anfallet. Brassarna hade ingen motmedel mot Argentinas mål och offensiv. Förutom de tre målen fick se massor av gula kort och två Brasilianska utvisningar. I finalen på lördag ställs Argentina mot målglada Nigeria som i den andra semifinalen slog Belgien med 4-1.

Stefan Holm hoppade höjdfinal i dag och det började bra. Samtliga höjder fram till och med 2,32 klarades i första försöket. Men sen när ribban höjdes till 2,34 kom första rivningen för Holm. En lätt touch och ribban föll till marken. Sen sparade Holm sina två resterande hopp till 2,36.
Men efter två bra försök var Holms OS-saga slut. Han hade givetvis större ambitioner än att komma fyra. Men höjdhopp är de små marginalernas sport och det gäller att ha en dagsform som gör att man lyckas nå de höga höjderna. Det hade inte Stefan Holm i dag. Han grämer sig mycket över den första rivningen på 2.34 där han lätt lätt nuddade ribban och den föll ändå brutalt ner på marken. Hade han klarat den så hade det säkert slutat på ett annat sätt. Men nu går ju höjdhopp på att hoppa över ribban så hur lätt rivningen än var så blir det ändå en rivning. Andrej Silnov, Ryssland hoppade felfritt över 2,36 och vann finalen. Tvåa slutade Germaine Mason från Storbrittanien och trea blev ryssen Jaroslav Rybakov.


Form verkar en viss man från Sverige ha. Johan Wissman sprang till sig en OS-final på 400 meter på tiden 44,46. Imponerade hur denna skåning som förra säsongen sadlade om från 200 till 400 har på denna korta tid slagit sig in i världstoppen på denna distans. Han tog ju EM silver i fjol och är nu minst den åttonde snabbaste 400 meters löparen i världen och det är hur stort som helst. Hur det än går i finalen på torsdag där jag tror han kan överraska, inte så att de räcker till medalj men sist blir han inte. Han har en vinnarskalle utöver det vanliga och han ger sig aldrig och det kan bära långt för Wissman.

Omtvistade Carlolina Klüft gjorde i dag entré i längdhoppsgroppen när den kvinnliga längdhoppskvalet avgjordes i morse. Hon hoppade 6.70 och det räckte till att ta henne till fredagens final. Hon sadlade denna säsong om från sjukamp till längdhopp och tresteg och det har varit diskussioner huruvida hon gjorde rätt eller inte.

VM GULD 2003,2005 och 2007,
OS guld 2004,
EM GULD 2002 OCH 2006 är Klüfts mästerskaps resultat de senaste sex åren och då är hon bara 25 år. Hon bestämde sig för att lämna sjukampen och satsa helhjärtat på längdhopp och tresteg. Hon övergav ett givet OS-guld där hon inte har någon motstånd till en oviss tillvaro som längdhoppare där hon inte är bäst. Jag tycker hon växte i mina ögon när hon gjorde detta.

Hennes drivkraft som idrottskvinna är större än att ha en säker OS-guld i sin hand och det är stort. Hon ville ha en ny utmaning för hon kände helt riktigt att hon inte har mer att bevisa som sjukampare och därmed saknade hon motivation. Nu misslyckades hon att kvala in i tresteget i detta OS men i längdhopp lyckades hon. Jag är övertygad att hon kommer att lyckas i sina nya grenar om hon får vara skadefri, kanske inte i år men det kommer fler mästerskap och då kommer den leende och spralliga kvinnan att blinka segervisst åt sina nuvarande kritiker. Hon har verkligen hittat motivationen igen.

Inga kommentarer: