lördag, augusti 16, 2008

Partiell månförmökelse

Nu kan man bevittna en partiell månförmörkelse. En partiell månförmörkelse är när Jordskuggan inte täcker hela månen tillskillnad från en total. Klockan 23.16 täcktes månen som mest, 81%. Dessa bilder på månförmörkelsen är tagen i Emmaboda innan molnen kom och förstörde skådespelet. Förmörkelsen håller på till ca 00.40

Månen börjar glida in i jordskuggan, klockan 22.31

Månen nästan som mest täckt kl.23.02. Lägg märke till den del av månen som är i jordskuggan ändå är skönbar och det beror på att lite solljus bryts i jordens atmosfär och träffar månen.
Som sagt var så kom molnen och lade sin ridå över skådespelet men jag är tacksam att jag hann ta några vackra bilder av den partiella månförmörkelsen.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jättefina bilder på månen!

I natt är det också fullmåne. Men att det var en månförmörkelse också visste jag inte.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack Marlene :-) Jag är själv väldigt nöjd med bilderna. Den här månförmörkelsen var inte så känd eller skriven om på förhand. Det beror på att en partiell förmörkelse är inte är lika spektakulert som en total förmörkelse.

Men vackert och häftigt är det ändå :-)

Björn Nilsson sa...

Bra bilder! Jag var inte själv ute och tittade, men jag har ju sett några förmörkelser tidigare. Det läskiga är när den förmörkade delen av månen antar en ton av levrat blod - inte undra på att förmörkelserna skrämde upp folk förr.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack Björn. Håller mig dig. Alla naturfenomen som t ex. oväder, vulkaner,jordbävningar, mån-solförmörkelser och ljusstarka kometer var skrämmande okända fenomen för dåtidens folk och som enligt de varslade om olyckor och otäcka händelser som t ex krig.

Det är tur att vi vet vad dessa fenomen beror på och kan så mycket som möjligt betrakta skådespelet med beundran och glädje.

tomasrj sa...

Himla fina bilder Nicke. (Notera baktanken att jag använder ordet "himla".) Rakt till vänster om mitt skrivbord, utanför mitt kontorsfönster, kunde jag följa skådespelet över trädtopparna och i moln som mestadels dolde, men ibland släppte fram månens upplysta yta. Dock hade jag inget tålamod att fotografera denna gång.

Nicke Grozdanovski sa...

Tomas: Vi har lite otur med förmökelser detta år. Vi hade en total månförmörkelse i februari som skymdes av moln så den i går.

Tyvärr så var det moln i går med som förstörde en del. Men bilderna blev bra med bilden längst ner som grädden på moset. Vackert också att man kan skönja den mörka delen av den runda månen. Det blev en häftig kontrast mot den upplysta delen. Nu dröjer det länge innan nästa förmörkelse tillfälle kommer i våra breddgrader. Den 21 december 2010 inträffar nästa totala förmörkelse. Vi har visserligen en partiell månförmörkelse den 31 december 2009men då är bara 8% av månytan förmörknad och det är alldeles för lite :-)

Mats sa...

Tolgfors har total förmörkelse varje dag, glöm inte det.

Nicke Grozdanovski sa...

Mats: Tolgfors är inte ensam att förmörkelse varje dag utan hela regeringen befinner sig i ett mörker

Mats sa...

Det är det som den sittande regeringen har gemensamt med den tidigare vänsterregeringen.
Som jag känner nu så är inget av alternativen något bra alternativ.
Politiken måste få bredare perspektiv. Ett starkare konsekvenstänkande.

Vi får se om vi ses i ankdammen eller om du får plaska ommkring där ensam, det avgörs inom ett par månader.

Ha det gött och håll tummarna i cupen på torsdag.

Nicke Grozdanovski sa...

(V)i satt ju inte med i den förra regeringen så visst kunde den vara ljusare, men jämfört med dagens regering är det rena midsommarsolen. Man sammanfatta den borgerliga regeringen med namnet på punkgruppen Totalt Jävla Mörker. Men vi siktar på ljusare tider efter 2010.

Jag hoppas verkligen vi ses i ankdammen i höst :-) Du behövs i politikens värld.

Cupen på onsdag är viktig. Det vore skönt om Bajen kunde nå en cupfinal och dels vore det på sin plats att stoppa Kalmars framfart. De kan inte vinna allt :-)