onsdag, augusti 20, 2008

Den otrolige Bolt och så lite lagidrott

Ett av historiens största idrottsögonblick inträffade i dag på OS när Usain Bolt från Jamaica slog det "omöjliga" världsrekord på 200 meter satt av Michael Johnson i Atlanta OS-1996. Den gamla rekordet löd på 19.32 och det har sagts att det är omöjligt att slå och att Johnson lopp 1996 var det perfekta loppet. Men det visade sig att den 20 augusti 2008 skulle det rekordet bli slaget med 2 hundradelar då Bolt sprang i mål på 19.30. En fantastisk upplevelse att få uppleva detta lopp. Det var jämt första hundringen men sen bara försvinner Usain Bolt från sina konkurrenter och vinner ohotad på den nya världsrekordtiden. Segermarginalen till tvåan Shawn Crawford, USA är hela 66 hundradelar och det är en enorm segermarginal. Men då ska man komma i håg att de som kom två och trea i mål blev diskade.

Ja vad ska man säga om fenomenet Usain Bolt. Att en människa kan springa 200 meter på 19 sekunder och 30 hundradelar är otroligt. Han slog världsrekordet på 100 meter här om dagen och är världens genom tidernas snabbaste sprinter. Man undrar hur långt ner han kan pressa tiderna i framtiden. Grabben fyller i morgon 22 år och har ju några år kvar som sprinter. Men fram till dess är det är bara att bocka och buga för Usain Bolt och tacka för uppvisningen.

Annars var det herrarnas tur att spela kvartsfinaler i de olika lagidrotterna och vi fick se rafflande matcher i basketen och handbollen.

I Hanbollen gick de storvuxna vikingarna från Island vidare till semifinal efter att ha besegrat Polen i en rafflande kvartfinal med 32-30. Island som är överraskningslaget i detta OS har aldrig tidigare tagit något mästerskaps medalj trots att man har varit med i många. Men nu har man chansen att bli historiska. Man möter på fredag Spanien som slog Sydkorea i dag med 29-24. Den matchen kan sluta hur som helst men visst hoppas man på att Islänningarna får anledning att fira på fredag.

I den andra semifinalen får vi se en klassisk match mellan Frankrike- Kroatien. Kroatien är regerade mästare från Aten OS 2004. Dessutom har man ett VM guld som togs 2003 och silver 2005 och ett EM guld år 2000. Frankrike har också meriter. Två VM guld varav den senaste 2001, två bronsmedaljer 2003,2005. Däremot i OS har Frankrike inga medaljer och det är de givetvis sugna att knipa. Så även den andra semifinalen är helt öppen men jag tror att Kroatien går segrande ur den drabbningen. Kroatien slog Danmark i kvarten med 26-24 och fick revansch för EM-finalförlusten i fjol. Frankrike slog i sin kvart Ryssland med 27-24.

I basket finns det en storfavorit som är ute efter revansch nämligen USA. De är ute efter guldet efter att ha mist den i Aten för fyra år sedan då man bara kom trea. Då förlorade amerikanerna semifinalen mot Argentina med 81 - 89 och kan ni tänka er att historien upprepar sig på så sätt att dessa två lag möts igen i semifinal. Detta sedan USA med viss besvär i början ändå slog Australien komfortabelt med 116-85 i en pang pang match. Argentina vann en jämn kvartsfinal mot Grekland med bara två poäng, 80-78. Lustigt nog möttes även dessa två lag i Aten för fyra år sedan i kvarten och även då vann Argentina en jämn match nämligen 89-81.

I den andra semifinalen möter Litauen- Spanien i en oviss semifinal. Spanien som är regerande världsmästare får väl anses vara favoriter men Litauen är svårspelta och kan mycket väl stå som segrare på fredag. Spanien slog i dag Kroatien med klara 72-59 och Litauen slog hemmanationen Kina med enkelt med 94-68.

Den mest rafflande matchen var Argentina- Grekland som bjöd på allt underbart som lagidrott kan bjuda på. Matchen var jämn och spännande ända fram till sista fem minuterna då Argentina fick ett ryck i poängprotokollet och gick i från med fem poäng. Men grekerna gav inte upp och hade ett jätteläge i slutsekunden att få in en trea men bollen studsade ut från korgen och den missen innebar argentinskt glädje och grekisk sorg.

Inga kommentarer: