söndag, september 27, 2009

Simon Helgs mål hjälpte inte

Ett stukad Bajen åkte den långa vägen ner till Malmö för att möta de himmelsblå MFF på Swedbank Stadion. Både målvakten Rami Shaaban och Sebastian Castro-Tello lämnade återbud innan match på grund av nackspärr. Sen tidigare var Andreas Dahl och Patrik Gerrbrand avstängda och lägg där till sex raka förluster med utebliven målfabrikation och en utsatt position i tabellen. Dessutom mötte man ett Malmö som hittat formen under senaste veckorna med tre raka segrar inför matchen och 10-1 i målskillnad. Inget talade för Hammarby inför match.

Det blev tyvärr ännu en förlust för Hammarby, denna gång med 1-3 efter 0-1 i paus. Hammarby gör en hyfsad bra första halvlek där man spelade med stort hjärta och vilja. Christian Traoré var en jätte i backlinjen och var först på bollarna och bröt Malmös anfall på ett förtjänstfullt sätt. Tyvärr blev han skadad i mitten av halvleken och blev tvungen att utgå. Därefter tyckte jag att Hammarby fick svårare problem i försvaret. Malmö tryckte på med sin tunga anfall medan Hammarby föll för långt bak i defensiva planhalvan. Men det såg ändå ut som om 0-0 skulle stå sig till paus men en galen felpass av Carlos Gaete snappades upp av Guillermo Molins som löpte längst med långsidan och serverade Daniel Larsson med ett inlägg som han kunde stöta bollen i mål från nära håll. Riktigt tungt för Bajen att få det målet med någon minut innan paus. Dessutom hade Malmö några riktiga lägen att öka på sin ledning innan halvtid men Kristoffer Björklund räddade med tur och skicklighet målet från mer påhälsning.

Andra halvlek blev den första i det stora hela ganska lik. Ett Malmö som var det lag som hade taktpinnen mot ett vilt kämpande Hammarby. Just detta är det ingen som kan ta bort från Bajen, man sliter kopiöst under hela matchen men saknar det där lilla extra som ett lag med själförtroende har. Man är uddlösa framåt och saknar egentligen alternativ eller någon som kan och vågar ta för sig i anfallspelet. Vi hade behövt en kvittering för att känna ett hopp om seger men det var Malmö som gjorde nästa mål. Återigen är det Daniel Larsson som gör det efter ett passivt agerande från Hammarby försvaret. För ett lag som är i desperat behov poäng och har svårt att göra mål är detta rena rama mardrömmen. För nu krävs det två mål för att få med sig en pinne hem till Södermalm. Men man gav sig ändå chansen då Simon Helg gör sitt första mål i den 83 minuten då han helt oväntad springer igenom Malmös försvar och ur snäv vinkel, men precis i den lucka som fanns vid förstastolpen reducerat till 1-2 och gav oss supporters ett hopp. Man försökte efter det trycka på med allt man har men har fortfarande svårt att skapa någon varaktig tryck mot Malmö målet. Istället avgör Malmö matchen på stopptid på en kontring genom Edward Ofere och sjunde raka förlusten blev ett faktum.

Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att detta är ett tung läge för Hammarby med fem matcher kvar. Trots vilt kämpande så blir det inga poäng och forstatt hot om Superettan nästa säsong. Det måste till ett trendbrott snarast möjligt om vi ska ha ett Bajen i allsvenskan 2010 men som det ser ut nu håller inte laget allsvensk klass. Tabellen ljuger tyvärr inte. Nu är dock inte hoppet helt ute utan vi får fortsätta hoppas och våndas hela vägen in i det lyckliga eller bittra slutet.