onsdag, september 30, 2009

Jupiter och Månen

I natt om det är klart väder kan ni se Jupiter och Månen tillsammans på himmeln i söder. Det skiljer bara en grad mellan himlakropparna. Men det gäller att titta just i natt för månen rör sig snabbare än Jupiter runt himlen och redan kommande natt har de två himlakropparna bytt plats. Det tar månen som bekant en månad att snurra ett varv Jorden medan Jupiter tar god tid på sig och snurrar runt himlavalvet på 12 år.






Månen är lätt att känna igen. Jupiter är den ljusstarka pricken diagonalt nedanför månen. Månen är som synes på väg att bli fullmåne som sker den 4 Oktober. Ska man vara ännu detaljerad så befinner sig de båda himlakropparna i Stenbockens stjärnbild. Bilden är tagen kl. 23.28

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Kolla med astrologerna: det kan betyda något viktigt. "När Jupiter passerar Månen kommer Hammarby att torska mot Emmaboda FK så det visslar om det!"

Jag gjorde för skojs skull en förstoring av bilden för att se om man kunde urskilja Jupiters månar. Det gjorde man inte, men det var ändå några diffusa fläckar runt Jupiter. Kan ha varit stjärnor längre bort.

Nicke Grozdanovski sa...

Vi Bajare ser upp mot skyn för att skönja minsta hoppfulla tecken inför fortsättningen. Det ser lika mörkt ut som natthimlen med vissa svaga ljusglimtar här och där.. så kanske kanske ..Hoppet är det sista som överger en människa

Min Kamera är bra men det krävs ett teleskop för att kunna fotografera Jupiters månar. Det fläckarna är nog rymdens diffusa färger som blir när man förstorar upp en bild för mycket. Men hade man bara rätt utrustning så finns det mycket vackert att fotografera i rymden.