torsdag, september 10, 2009

Nya israeliska bosättningar saboterar fredsarbetet

Det israeliska försvarsdepartementet bekräftade i måndags att man tillåter byggandet av mer än 450 nya bosättningar på Västbanken. Därmed trotsar man viljan hos stora delar av det internationella samfundet, inklusive USA, och fortsätter sätta käppar i hjulet för fredsarbetet.

- Man måste verkligen fråga sig vad Israel vill, på lång sikt. När den israeliska regeringen tar beslut om fortsatt expansion av bosättningarna, undrar jag om målet för dem verkligen är fred. Bosättningarna är ett sabotage mot varje seriös fredssträvan, säger Hans Linde, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Israel har traditionellt sett kunnat förlita sig på stöd från USA för sin politik gentemot Palestina. Men USAs president Barack Obama ser ett stopp för fler bosättningar som en förutsättning för fred. Även EU har tagit tydlig ställning mot Israels expansiva bosättningspolitik.

- Nu är det oerhört viktigt att den svenska regeringen, speciellt under ordförandeskapet i EU, är fortsatt tydliga och sätter press på den israeliska regeringen. Bosättningarna är oacceptabla kränkningar av palestinskt territorium, och är dessutom glasklara kränkningar av internationell lag, avslutar Hans Linde.

Vänsterpartiet kräver att Israel drar sig tillbaka från de ockuperade områdena, utrymmer bosättningarna samt återupprättar 1967 års gränser.

Inga kommentarer: