torsdag, september 10, 2009

Emmabodas Hamburg

Hamburg är som bekant en stor stad i norra Tyskland. Men det som är mindre bekant är att vi i Emmaboda kommun också har vårt Hamburg. Den ligger ca sju kilometer väster om Emmaboda mitt i skogen. Här vandrade jag tillsammans med Tornado i dag ute i skogen och njöt av naturen.












Jag vet inte om Hamburg fanns innan vara tyska ny invånare kom till bygden. Men skylten ser inte speciellt nytillverkad ut så Hamburg har nog några år på nacken.





















Rönnträden är fulla med rönnbären. Jättevackert tycker jag. Man säger att mycket rönnbär ger en hård och bister och snörik vinter. Vi får se hur det blir med den saken.
















En vy över sjön med den vackra namnet Löftet












Alla årstider är färgrika på sina sätt. Löven på träden och buskarna börjar nu under hösten gå från grönt till gul,rött och orange.





Kantarellen den allra mest välkända svampen i konkurrens med den röda flugsvampen. Ett är ytterst få människor som inte vet hur en kantarell ser ut. Den är vacker gulorange med sin trattformade hatt och gaffelgrenade åsar som går ända ner till foten.Som alla vet är kantarellen en väldig god matsvamp.












Avslutningen på skogspromenaden där stigen slutade i en säkert konstgjord damm med badmöjligheter.

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Letar man efter lustiga ortnamn är nog namn på gamla torp givande. Det finns nog många "Stockholm", "Paris" och liknande ute i bygderna. Eller "Jerusalem" som antyder en religiös torpare någon gång i tiden. Har för mig att det fanns något ställe som hette "Hungerkulla", och det låter inte som som så kul. "Rumpekulla" är väl roligare.

Karin sa...

Vilken härlig bild på kantarellen.
Har plockat såna o höstkantareller i helgen...dom var så goda *L*

Kram

Nicke Grozdanovski sa...

Stockholm finns i norra Blekinge. Karin och jag hittade den i fjol. Rostock finns strax utan för Emmaboda men den tror jag däremot är svenskt för den uttalas med ett långt o tillskillnad från tyskans korta o.

Nicke Grozdanovski sa...

Kanterller är vackra svampar båda att äta och fotografera :-)