torsdag, september 24, 2009

Inför sanktioner mot kuppledarna i Honduras

28 juni stormades presidentpalatset i Honduras huvudstad Tegucigalpa av beväpnad militär som tvingade president Manuel Zelaya ombord på ett plan till Costa Rica. Denna odemokratiska kupp har fördömts av USA, EU och OAS. Den nya regeringen under Roberto Micheletti har inte erkänts av någon stat. Vi har nu nåtts av nyheten att Manuel Zelaya lyckats ta sig in i Honduras och befinner sig på den brasilianska ambassaden i huvudstaden.

- Att Zeleya är tillbaka i Honduras är en god nyhet, det skapar bättre möjligheter att sätta press på kuppledarna att återupprätta demokratin i Honduras och återinstallera den folkvalde presidenten. Nu måste Sverige som EU:s ordförandeland agera kraftfullt och snabbt för att ge stöd till de demokratiska krafterna i Honduras och fördöma kuppledarnas brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Hans Linde har idag lämnat in en skriftlig fråga till Carl Bildt där han frågar vad Sverige som enskilt land, såväl som ordförande i EU, ska göra för att för att Manuel Zelaya återinstalleras som Honduras president. Vänsterpartiet kommer också kräva i en motion till riksdagen att riktade sanktioner införs mot kuppledarna.

- Det är hög tid att vi går från ord till handling i försvaret av demokratin i Honduras. Det måste kosta att störta en demokratiskt vald president. Sverige bör därför agera, inom EU och FN, för att riktade sanktioner, t.ex. reseförbud och frysta bankkonton, införs mot Roberto Micheletti och de övriga kuppledarna, säger Hans Linde.

Inga kommentarer: