måndag, september 07, 2009

Så ska vi göra Sverige till ett bättre land att leva i

I går den 6 september samlades de rödgröna för att manifestera att Sverige behöver en ny politik och en ny regering som vill och kan möta de stora utmaningarna i vår tid. En politik för att möta jobbkrisen, minska orättvisorna och stå upp för välfärden. En politik för att modernisera Sverige.

- Ensam är inte stark. Vi behöver varandra. Och vi behöver förändring, sade Vänsterpartiets Lars Ohly i sitt tal från scenen.

Det var budskapet man möttes av under den rödgröna dagen i Kungsträdgården i Stockholm- en festdag full av värme, gemenskap och politiskt engagemang. Över 10.000 tusen besökare samlades för att ta del av politik och underhållning.

Programmet riktade sig till en bred publik och det fanns förutom underhållning på scenen en mängd aktiviteter att ta del av; prata politik med rödgröna företrädare, ungdomsförbund och fackförbund, vara med i cirkusskola, utmana starke Adolf, ponnyridning, äta ekologisk frukt, bli ansiktsmålad eller äta en korv i eftermiddagssolen. Men framför allt lyssnade man till tal av partiledare och språkrör blandat med stjärnspäckad underhållning på Kungsträdgårdens stora scenen.

- De säger: Hur kan jag få det bättre. Jag hoppas att det handlar om hur vi kan få det bättre, sade Bo Sundström frontperson i Bo Kaspers Orkester.

- För Sverige var ett föregångsland, ett föregångsland för jämställdhet, ett föregångsland för jämlikhet. Nu är det ett skattesänkarland bland andra, men högre arbetslöshet än vad EU-genomsnittet är. Sverige förtjänar en politik som ser till hela folkets bästa, inte bara till den rikaste tiondelen. Det är vårt alternativ, sa Mona Sahlin som var den första rödgröna talaren.

Partiledarna och språkrören fick många frågor om skatter och miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tycker inte att det är något problem att de rödgröna kommer att gå till val på höjd skatt.

- Jag tror att det finns ett starkt stöd för att höja skatter så länge folk vet att de här pengarna används till att vi satsar i välfärden, att vi ser till att vi får trygghetssystem för människor som är sjuka och arbetslösa som är värda namnet, sa Maria Wetterstrand.

Inga kommentarer: