onsdag, september 16, 2009

3 kronor i veckan ingenting för en fattigpensionär

De borgerliga partiledarna har i Dagens Nyheter berättat att de skall sänka skatten för pensionärer. Vänsterpartiet konstaterar att för personer med inkomstpension blir det inte ens 3 kronor i veckan.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Kalle Larsson menar att förslaget står i djup kontrast till regeringens miljardrullning till dem med de högsta inkomsterna.

- 3 kronor i veckan är löjligt lite för en pensionär med den lägsta pensionen. För personer med inkomstpension blir det inte ens så mycket. Pensionssänkningen nästa år gör tvärtom att en pensionär med 150 000 kronor i inkomst går back, säger Kalle Larsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Regeringens förslag innebär en skattesänkning med 1 000-1 200 kronor per år, samtidigt som garantipensionen sänks. Enligt Försäkringskassan kan den högsta garantipensionen för personer födda 1937 eller tidigare bli 7 708 kronor i månaden från årsskiftet. Det är en sänkning med 72 kronor i månaden, eller 864 kronor per år. Kvar kan då bli 136 kronor eller mindre än 3 kronor i veckan.

- Vi behöver en rättvis skatt för alla pensionärer, bättre grundavdrag, en förbättrad garantipension och inte minst ett bättre system för inkomstpensioner. 3 kronor i veckan visar bara på regeringens cyniska taktikspel inför valåret, säger Kalle Larsson (V).

Inga kommentarer: