torsdag, augusti 04, 2011

Så vart de fyra

I dag berättade Hans Linde som är vänsterpartiets gruppledare i riksdagen att han ställer upp som partiledarkanditat till kongressen i Uppsala i början av januari nästa år. Därmed har vi fyra kanditater som har sagt ja till sin kandidatur förutom Hans Linde så har vi Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Lars Ohly. Det blir med andra ord en spännande höst för oss vänsterpartister med mycket diskussioner och en öppen process.

En del är oroliga att detta kan splittra partiet att man inte kan enas om en, andra gillar inte att Lars Ohly kandiderar återigen. För min del ser jag ingen oro för varken det ena eller det andra. Det är bra att vi har en öppen process där de kandiderande kamraterna helst ska tala om för oss andra hur de ser på partiets framtid och organisation. Samtliga fyra är kompetenta personer som säkerligen har ideér som de vill förmedla till oss övriga. Sen är det upp till kongressens ombud ,som i sin tur är valda av medlemmarna att föra vår talan i Uppsala, att välja de som ska leda partiet in i framtiden.

Sen är det inte bara vem som ska leda partiet som är intressant utan om vi ska ha delad ledarskap eller inte. Jag tror att de skulle vara väl värt att pröva men samtidigt vet jag inte om man kan göra sådana stadgeändringar inför denna kongress. För det kräver naturligtvis en sådan för att detta ska bli verklighet.

För min del har jag ännu inte bestämt mig för vilken av dessa fyra jag kommer att föredra utan jag kommer bestämma mig under hösten. Nu ska jag lyssna och ta till mig vad de har att säga om framtiden och det kommer bli en spännande tid.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Skillnaden mot S är uppenbar. I (V) är det större valmöjlighet.

Nicke Grozdanovski sa...

Japp... och öppnare med högt till tak och långt till dörren

Jonny sa...

Tidigare hade ju vänsterfolket en tendens att tränga bort den som avvek från partilinjen - därav alla mer eller mindre udda bokstavskombinationer som uppkom. Intressant att det verkar vara annorlunda idag. Vinner Jonas så skulle till och med jag överväga att rösta på V. Jag säger överväga. Men Jonas verkar sansad och har tidigare visat sig resonabel.